To bi morali (za boljše rezultate!) jesti pred vadbo

Ker vadba zahteva znaten odmerek energije, je dobro vedeti, kaj bi si morali privoščiti pred njo.

30.5.2019 ob 4:07

zenska_skodelica_utezi_zlica_telovadba_micna.jpg

Kaj vaše telo potrebuje, da bi bilo kos vsem treningom, ki jih redno izvajate? Namig: novo zalogo energije. Ta ne samo, da omogoča pričakovane rezultate, varuje tudi pred poškodbami.

A ker ni vseeno, kaj pred telesno aktivnostjo roma v želodec, poglejte sedem najboljših živil, ki jih niza portal Real Simple. Strokovnjaki pojasnjujejo še, zakaj so primerna.

Banane

"V bananah prisotni sladkorji v kri pridejo prej, kot sladkorji iz drugega sadja, kar pomeni, da banane prepotrebno energijo zagotovijo hitreje," je povedala Cynthia Sass, prehranska strokovnjakinja, specializirana za prehrano športnikov.

Hkrati gre za lahko prebavljive sadeže, ki ne obremenijo želodca, zaradi v njih zastopanega kalija pa, v koliko jih zaužijete pred treningom, nižajo tveganje za mišične krče po vadbi. In še en plus: banane telo navdajo z elektroliti, ki jih organizem pospešeno izgublja med vadbo.


Kava

Verjeli ali ne, skodelica kave (ne na prazen želodec), pripomore tudi k obnovi zalog energije med vadbo. Kava namreč dokazano povečuje vzdržljivost in moč, so zapisali v publikaciji American Physiological Society. Niste njeni ljubitelji? Nič hudega, pomaga tudi pravi čaj.


Voda

Telo med vadbo pospešeno izgublja tekočino, zato je primerna hidratacija pred telesno aktivnostjo prav tako nepogrešljiva, kot tista med in po vadbi.


Javorjev sirup

Res je sladek, a z žlico javorjevega sirupa v telo vnesete ogljikove hidrate, ob tem pa še 24 različnih antioksidantov, ki med vadbo telo varujejo pred vnetji in poškodbami, je povedala Sassova.

Malo ga zato dodajte kosmičem z oreščki in obrok pojejte nekaj ur preden se odpravite v telovadnico.


Sok rdeče pese

Raziskava ameriškega društva American Physiological Society, v kateri so prostovoljci 15 dni pred vadbo pili sok rdeče pese je dokazala, da ta povečuje vzdržljivost med treningi. Zakaj?

Sok rdeče pese zaradi v njem zastopanih nitratov skrbi za elastičnost žil, te se pod njegovim vplivom razširijo, po njih teče več krvi in v vse organe, tudi v mišice, pride več kisika. Podoben učinek premorejo zelena, rukola in špinača.


Jogurt

"Nekaj ur pred vadbo pojejte jogurt. Zaradi kombinacije beljakovin in ogljikovih hidratov, katere dovaja telesu, je idealno živilo, ki telo pred vadbo navda z močjo," svetuje prehranska strokovnjakinja Felicia Stoler.

Za dodaten odmerek energije mu dodajte nekaj oreščkov ali suhega sadja.


Riž

Se zato, da bi shujšali, izogibate ogljikovim hidratom? V resnici ideja ni najboljša. Organizem namreč za energijo in moč potrebuje te snovi, brez njih se hitro pojavita utrujenost in izčrpanost, telo pa začne energijo črpati iz mišičnih tkiv.

Res je, da bel riž ni zvezda med prehranskimi strokovnjaki, a enostavni ogljikovi hidrati hitro zagotovijo energijo in zaradi odsotnosti vlaknin, ki so prisotne v rjavem in divjem rižu, ne bremenijo prebavil in ne povzročajo krčev.

"Dodajte mu malo jagodičevja ali kikirikijevega masla ter ščepec soli in tako obogatite njegovo hranljivo vrednost," priporoča nutricionistka Carwyn Sharp, ki riž priporoča vsaj uro pred vadbo.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Kaj jesti že danes, da boste jutri videti odlično Ali pa: 6 živil, ki po vsebnosti beljakovin prekašajo jajca

Preberite še: Hrana, zaradi katere bo vadba težja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)