Zato osebna trenerja Scarlett Johansson pred vadbo priporočata čokolado

Čokolade večina ne povezuje s fit telesom, a prav ta sladica je pred vadbo priporočljiva.

20.1.2019 ob 4:52

Scarlett_Johansson_cokolada.jpg

Čeprav bi večina rekla, da čokolada s telovadbo in fit postavo nima nič skupnega, dva osebna trenerja trdita, da je v njej skrit ključ do učinkovite vadbe, poroča Insider.

Ryan in Eric Johnson sta osebna trenerja, ki skrbita za lepo in zdravo postavo številnih zvednic. Med drugim jima zaupa tudi Scarlett Johansson.

In kaj je pri njunem delu najbolj zanimivo? Pred trenigi se vedno okrepčata s temno čokolado, kar priporočata tudi svojim strankam.


Od kje ideja?

"Od nekdaj sva želela odkriti dober prehranski nadomestek, ki bi pripomogel do intenzivnejše vadbe in boljših rezultatov, a večina tistih, ki so na voljo v trgovinah, vsebuje ogromno sladkorja ter kofeina," je v enem od intervjujev povedal Eric. "Ker že tako na dan zaužijeva preveč kofeina in ker to velja za večino najinih strank, sva hotela najti nekaj, kar zagotavlja enake učinke z manj te snovi in ugotovila, da je rešitev v čokoladi."


Kaj vse zmore?

Dokazano je, da ima čokolada v zmernih količinah številne pozitivne učinke na telo.
Kvalitetna temna z vsaj 70 odstotki kakava v telesu spodbuja nastajanje endorfinov in s tem zagotavlja dobro počutje.

Več študiji je prav tako dokazalo, da je pri ljudeh, ki tri mesece redno uživajo temno čokolado, za 13 odstotkov nižje tveganje za bolezni srca v primerjavi s tistimi, ki je ne jedo. Podobno, kot druga protivnetna živila, tudi čokolada podaljšuje življenje.

"Ob vsem tem se pod njenim vplivom v telesu sprošča dopamin, ki ima več pozitivnih učinkov na telo. Med drugim širi krvne žile, s tem se izboljša krvni pretok, več krvi pride tudi v mišice, kar jim zagotavlja hitrejšo rast in obnovo po treningu. Hkrati dopamin spodbuja možganske funkcije in pozitivno vpliva na živčni sistem," nadaljuje Eric.

To je le nekaj razlogov, zakaj sta trenerja zagovornika temne čokolade pred treningom, ki na telo spodbudno vpliva tudi s psihološkega vidika.

"Prebudi prijetne občutke in če sladkanju sledi vadba, se v možganih tvori asociacija, ki vadbo povezuje z nečim lepim in prijetnim. Da, prav zaradi čokolade boste zato raje obiskovali treninge in bo manj možnosti, da bi jih iz dneva v dan izpustili," sta še povedala trenerja.

Ob tem ne gre pozabiti dejstva, da je temna čokolada odličen vir energije.

"Če boste na trening prišli lačni, je le malo verjetnosti, da ga boste dostojno opravili. Prav tako tudi, če boste pred vadbo deležni obilnega obroka. Nekaj koščkov temne čokolade ne bodo obremenili želodca, hkrati  bodo zagotovili dovolj energije, da boste od treninga odnesli kar največ."

Koliko bo dovolj?

Eric in Ryan nista zagovornika tega, da bi pred vadbo pojedli le majhen košček čokolade. Priporočata od 30 do 50 gramov te sladice, ki vsebuje nekje do 300 kalorij.

Te naj bi tisti, ki se borijo s kilogrami, seveda upoštevali pri skupnem dnevnem kaloričnem vnosu, sicer pa pozitivni učinki te sladice na zdravje in počutje nedvomno odtehtajo njeno energijsko vrednost.

Idealno je sladico zaužiti od deset do 15 minut pred vadbo. Tako bo imela na rezultate vadbe največje učinke.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Reuters

Preberite še: Zelo verjetno nosite čisto neprimeren modrček ali pa To je 6 jasnih opozoril, da vaša jetra niso zdrava

Priporočamo tudi: Da bi shujšali, morate na dan prehoditi toliko korakov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)