7.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Koruza je eno najbolj razširjenih in uporabnih živil. V prehrani je nepogrešljiva vložena, kuhana ali pečena, iz nje se pripravljata koruzna moka in koruzni škrob.
Polenta je tradicionalna sestavina jedilnikov in je odlična priloga k jedem na žlico ter mesnim in ribjim dobrotam. Omeniti gre še vsem dobro znane kokice, ki slovijo kot en najbolj zdravih prigrizkov.
Skratka, veliko je načinov, kako koruzo vključiti v prehrano ter veliko je tudi razlogov, zakaj bi jo morali. Nekaj najbolj očitnih izpostavlja Miss zdrava.
S prehranskega vidika je to žito skopo z energijo. 100 gramov sveže koruze vsebuje od 300 do 400 džulov (80 do 100 kalorij), ob tem pa veliko sestavljenih ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov, mineralov ter nekaj nenasičenih maščob.
Za razliko od bele koruze, rumena vsebuje beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A, za vse vrste pa velja, da so bogate z vitaminom B1 (tiaminom), vitaminom B5, B6 (folno kislino), v njej sta še vitamin niacin (B3) in vitamin C. Med minerali prevladujejo fosfor, kalij in magnezij. Bogastvo prehranskih vlaknin je še en dejavnik, ki koruzo umešča na seznam zdravih živil.
Koruza slovi kot naravno zdravilo za zniževanje slabega holesterola v krvi, ščiti pred rakom debelega črevesja, pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja, je odličen izvor energije ter premaguje prebavne težave in izboljšuje delovanje prebavil.
Zaradi množice v njej zastopanih fitikemikaliji ščiti pred mnogimi oblikami raka in krepi tudi odpornost. Vse to so razlogi, da jo v sezoni večkrat vključite v svoj jedilnik.
Najbolje v družbi stročnic, saj v njej ni dveh esencialnih aminokislin: lizina in triptofana, ki ga, ob beljakovinah, vsebujejo stročnice.
Najboljša na mizi je kuhana ali pečena koruza, tako pa boste rumene storže najlažje spremenili v okusno poslastico.
Za štiri osebe potrebujete:
Priprava:
Potrebujete:
Priprava:
Za peko je primerna mlada, torej še mlečna koruza.
Preberite še: Štiri živila, ki pomagajo pri hujšanju in zmanjšujejo željo po sladkorju
Morda vas zanima tudi: Pet preoblek pečene koruze
oddajte komentar