15.4.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Znanost ne dopušča dvoma: če se radi sladkate s čokolado, ste deležni številnih prednosti. Ne samo zato, ker žlahtna sladica poboža dušo, temveč tudi, ker ima številne pozitivne učinke na zdravje.
Res je sicer, da se je v zdravju v prid najbolje sladkati s temno, ki vsebuje vsaj 72 odstotkov kakava in drži tudi, da z njo ni treba pretiravati. Ključ je vendarle v zmernosti, to pa so najbolj utemeljeni razlogi za razvajanje s čokolado.
Temna čokolada v krvi niža količino holesterola. Ta, kadar ga je preveč, maši krvne žile in viša tveganje za srčno kap ter druge srčne bolezni. Opazovalna raziskava, v kateri je sodelovalo 470 starejših moških je pokazala, da lahko redno uživanje temne čokolade tveganje za smrt zaradi bolezni srca v 15. letih zniža kar za polovico.
Flavonoidi v kakavu so zaslužni za bolj napeto, čvrsto kožo, katero ščitijo tudi pred poškodbami sončnih žarkov. Prav tako nižajo tveganje za kožnega raka. Primerno količino teh lahko zaužijete tako, da žličko grenkega kakava dodate jutranji kavi.
--> Najboljša hrana za zdrave možgane in dober spomin
Še en učinek, za katerega so zaslužni v kakavu prisotni flavonoidi, ki med drugim pospešujejo krvni pretok in povečujejo dotok hranljivih snovi ter kisika v možgane. Ker kakav vsebuje določen odstotek kofeina in stimulansa teobromina, tudi kratkoročno spodbudno vpliva na možganske funkcije.
Prej omenjeni teobromin v čokoladi kašelj blaži tako učinkovito, kot snov kodein, ki je velikokrat dodana sirupom za blaženje tega simptoma bolezni dihal. Zavira namreč delovanje vagusnega živca v možganih, ki vpliva na refleks kašlja. Ob tem nima, za razliko od kodeina, stranskih učinkov ter je, strinjali se boste, tudi boljšega okusa.
Sliši se skoraj prelepo, da bi bilo resnično, a priljubljena sladica je lahko en od zaveznikov v boju proti raku. Vsebuje namreč antioksidant, imenovan katehin, ta je povezan z nižjim tveganjem za raka pljuč, je dokazala nizozemska študija. Podobna, v ZDA izvedena raziskava pa je prišla do zaključka, da lahko omenjena snov pri ženskah po menopavzi tveganje za raka na debelem črevesju zniža za kar 45 odstotkov.
Če ste noseči in se le težko upirate čokoladi, ste lahko srečni. Strokovnjaki so namreč dokazali, da so otroci žensk, ki se med nosečnostjo vsak dan posladkajo s čokolado, aktivnejši in odpornejši v primerjavi z otroki, katerih mame ne uživajo kakava.
V 100 gramih čokolade s 70 do 85 odstotki kakava je 11 gramov vlaknin, 67 odstotkov dnevno priporočene količine železa, 58 odstotkov dnevno priporočene količine magnezija, 89 odstotkov dnevno priporočene količine bakra, 98 odstotkov priporočene količine mangana, res pa je, da je tolikšna količina čokolade tudi velik energijski zalogaj, saj vsebuje kar 2500 džulov (600 kalorij) energije.
Sodelujoči v eni od raziskav, ki so vsak dan zaužili dve rebri temne čokolade, so že po nekaj tednih opazili izboljšan vid v primerjavi z osebami, ki čokolade niso uživali. Zlasti so lažje razlikovali barve, prav tako se je izboljšal njihov nočni vid.
--> Pet nasvetov okulistov za zdrave oči (ker veliko zrete v zaslon)
Le kaj tedaj, ko ste slabe volje, pomaga bolj, kot nekaj koščkov čokolade? Težko bi našli boljšo tolažbo. V ozadju pozitivnega učinka na razpoloženje je dejstvo, da čokolada v telesu spodbuja nastajanje endorfinov, hormonov dobrega počutja. Ob tem čokolada vsebuje še snov feniltelamin, ki pričara občutke, ki spominjajo na zaljubljenost in vznesenost.
Odlična novica: kot so na podlagi raziskave zapisali v časopisu Journal of Internal Medicine, posamezniki, ki dnevno uživajo manjše količine temne čokolade (največ eno rebro 100 gramske tablice), lahko znižajo indeks telesne mase. Seveda čokolada ni edini način, ki pripomore k temu, zagotovo pa je dobrodošla in okusna pomoč.
Med potekom britanske raziskave so sodelujoči 12 tednov vsak dan zaužili 20 gramov temne čokolade in bili znatno odpornejši proti sončnim opeklinam v primerjavi s tistimi, ki se z njo niso sladkali. Kakav je namreč bogat z antioksidantom flavanolom, ki kožo pred UVB-žarki varuje na naraven način.
Glede na leta 2014 predstavljene rezultate raziskave ameriškega združenja kemikov, čokolada telesu dovaja dobre mikrobe, ki pozitivno vplivajo na črevesno floro in zato uravnavajo prebavo ter skrbijo za splošno zdravje.
In še en več kot dobrodošel učinek: telo tik pred menstruacijo ne hrepeni zaman po čokoladi. Razlogov, da se ji tedaj težje upirate je več: v njej prisoten magnezij blaži krče in preprečuje zadrževanje vode, že omenjeni endorfini pa zagotavljajo boljše počutje, kar v tistih dneh še kako pride prav.
Preberite še: Živila, ki lahko oslabijo novi koronavirus
Morda vas zanima tudi: Zakaj se ne morete upreti čokoladi (in kako vendarle premagati željo po sladici)
oddajte komentar