Izjemni zdravilni učinki temne čokolade

V resnici je več kot sladica.

1.11.2017 ob 7:10

micna_cokolada.jpg

Čokolada širom sveta velja za najbolj priljubljeno sladico. In verjemite, lahko si jo privoščite brez slabe vesti. Nekaj koščkov temne namreč zagotavlja izjemno pozitivne učinke na zdravje. Kje se kaže njena moč?

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Niža tveganje za demenco

Temna čokolada je bogata s flavanoli, ki spodbujajo pretok krvi po vsem telesu ter seveda tudi v možganih, prav tako pa možganske celice varujejo pred poškodbami.

Zaradi teh učinkov ta sladica niža tveganje za pojav demence in zavira njeno napredovanje, kar so dokazali italijanski znanstveniki, ki so spremljali zdravje 90- letnikov in ugotovili, da so po osmih tednih uživanja napitkov iz pravega kakava na kognitivnih testih dosegali boljše rezultate, kot pred sladko terapijo.

Varuje pred rakom debelega črevesja

Antioksidanti v temni čokoladi so učinkoviti tudi v zaščiti pred rakom debelega črevesja. Zlasti gre zasluga za to polifenolom, ki zavirajo nastanek in ovirajo rast predrakavih celic

Študijo na to temo so s pomočjo podgan izvedli španski strokovnjaki. Polovica živali je bila hranjenja z običajno hrano, 12 odstotkov prehrane druge polovice je obsegal kakav.

Po osmih tednih sta bili obe skupini izpostavljenim kemikalijam, ki izzovejo raka na debelem črevesju, vendar so tiste, ki so uživale kakav, razvile manj predrakavih lezij v primerjavi z drugo skupino.

Niža tveganje za bolezni srca

Bi si mislili, da temna čokolada ščiti tudi srce? Raziskave so dokazale, da blaži vnetja v srčnožilnih tkivih. Gre za kronična vnetja, ki v končni fazi lahko vodijo v srčni napad ali kap. In rešitev: košček ali dva temne čokolade za zdravo srce.

Omili dražeč kašelj

Teobromin je alkaloid, ki se nahaja v kvalitetni temni čokoladi. Dokazano je, da je prav ta snov pri blaženju kašlja tako učinkovita, kot nekatera temu namenjena zdravila.

Zavira namreč preobčutljivost vagusnega živca, posledica delovanja katerega je refleks, ki se odraža kot kašelj. V na to temo izvedeni študiji se je izkazalo, da se je kašelj pri pacientih, ki so dnevno zaužili 1000 miligramov teobromina, omilil za 60 odstotkov.

In veste kaj: v 30 gramih temne čokolade je približno 450 miligramov omenjene snovi.

Povečuje odpornost na inzulin

Nizka občutljivost telesa na inzulin spodbuja trebušno slinavko k njegovemu pospešenemu izločanju. Pri ljudeh z nizko občutljivostjo na inzulin je povišano tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.

Določene snovi, denimo flavanoli iz temne čokolade pa povečujejo občutljivost telesa nanj in tako tveganje za to presnovno motnjo nižajo. Seveda v ta namen uživajte izključno temno čokolado, po možnosti takšno, ki ji sladkor ni dodan.

Niža tveganje za visok krvni tlak

Povišan krvni tlak je najpogosteje razlog za srčnožilna obolenja. Kot pa so dokazali strokovnjaki v Nemčiji, ga je z rednim, zmernim uživanjem temne čokolade znatno mogoče znižati, saj v njej prisotni flavonoidi pozitivno vplivajo na zdravje in elastičnost krvnih žil ter s tem na sam krvni tlak.

Varuje pred krvnimi strdki

Tisti, ki imajo predispozicije za pojav krvnih strdkov, bi se morali zatekati k temni čokoladi.

Krvni strdki v arterijah povečujejo tveganje za srčno in možgansko kap, kot preventivo pa zdravniki praviloma pripisujejo zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi (antikoagulanti).

Temna čokolada vsebuje naravne antikoagulante in tako zdravju ožilja pomaga tudi s tega vidika.

Preprečuje oksidacijo slabega, LDL holesterola

LDL holesterol je snov, katere oksidacija v telesu vodi v številne težave s srcem in z zdravjem na sploh. Povezana je s srčnožilnimi boleznimi, poveča tveganje za srčno kap in spodbuja nastajanje oblog v arterijah.

Flavonoidi v temni čokoladi blažijo oksidacijo LDL holesterola, kar so dokazale številne, med seboj neodvisne raziskakve.

Na podlagi ene od njih so strokovnjaki zaključili, da je ob vsakodnevnem zmernem uživanju temne čokolade zgolj v štirih tednih tega mogoče znižati za osem odstotkov.

Res potrebujete še več dokazov, da je temna čokolada zdrava?

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)