Temna čokolada z učinkom marihuane

Ko vas popade slaba volja, so najslabši izbor živila s slabimi maščobami, dobro voljo pa prikliče čokolada.

3.9.2015 ob 12:30

shutterstock_230301934.jpg

Že sam pogled na hrano v možganih povzroči sproščanje dopamina, hormona sreče. Prav zato slabo voljo velikokrat premagujemo s hrano in posegamo po živilih, bogatih s sladkorjem in "slabimi" maščobami. Toda to je slabo, opozarjajo nutricionisti. V trenutku res dvignejo razpoloženje, prav tako hitro pa to pod njihovim vplivom tudi pade. V skupino neustreznih živil sodijo slaščice, alkohol, siri in s kofeinom bogati napitki.


Že slediš Mični na Facebooku?

So pa na drugi strani tudi živila, ki so razpoloženju prijazna. Med drugim zaradi folne kisline in magnezija vsa zelena zelenjava. Sledi s triptofanom bogato piščančje in puranje meso. Poleg tega so koristni lupinasti plodovi, saj vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3 in magnezija.

shutterstock_255638122.jpg

Najboljša pa so naslednja živila.

Jogurt in kefir. Fermentirani mlečni izdelki vsebujejo probiotike, ki pozitivno vplivajo na zdravje prebavil in ves organizem. Raziskave so pokazale da je pri ljudeh, ki redno uživajo probiotike, v organizmu manj hormonov stresa, kot pri tistih, ki jogurta in podobnih živil ne jedo.

Čokolada. Vendar samo temna, torej tista z veliko kakava. Več ga je, boljše je. Temna čokolada vsebuje polifenole, ki izboljšujejo razpoloženje. Strokovnjaki iz Avstralije so dokazali, da imajo nekateri polifenoli v čokoladi podoben učinek kot marihuana in delujejo pomirjajoče ter vzbujajo občutke zadovoljstva.

shutterstock_162124976.jpg

Še nekaj dejstev

  • Nizka količina vitamina B12 v telesu lahko pripomore k nastanku depresije, z njim bogate pa so med drugim školjke. Pozitiven učinek na telo imajo celo konzervirane školjke.

  • Postrvi, losos, govedina, piščanci, mlečni izdelki in žita so prav tako bogati z vitaminom B12. Razpoloženje se dvigne že po dveh tednih uživanja teh živil.

  • Raziskave kažejo tudi, da so pri ženskah, ki uživajo dovolj alfalanolinske kisline, manj verjetne depresija, jeza ali agresija. Gre za kratko verižno maščobno kislino omega 3, z njo bogati pa so lupinasti plodovi, sojini kalčki in laneno seme.

  • Ne glede na to, ali ste jih vzgojili sami ali ste jih kupili na tržnici, redkvice stimulirajo sproščanje dopamina in noradrenalina, oba organizmu zagotavljajo energijo in spodbujajo razpoloženje.

  • Ostrige so eden najboljših izvorov cinka. Klinične raziskave na obolelih za depresijo so pokazale, da imajo antidepresivi ob dodatku cinka močnejši učinek. Za boljše razpoloženje pa je dovolj že osem ostrig.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)