Zakaj imamo radi hrustljavo hrano

Na naše zaznavanje hrane vpliva zvok, ki ga ta med jedjo oddaja.

12.4.2015 ob 6:30

shutterstock_208755553.jpg

Rezultati raziskave, ki jo povzema publikacija Flavour, je pokazala, kako na naše zaznavanje hrane vpliva njen zvok.

Charles Spence, profesor z univerze Oxford, pojasnjuje, da so s primerjavo rezultatov različnih raziskav znanstveniki prišli do zanimivih zaključkov. Dokazali so namreč, da zvok, ki nastaja med grizljanjem korenčka, čipsa ali med tem, ko odpremo priljubljeno pijačo, vpliva na naše zaznavanje hrane. Natančneje na zaznavanje njenega okusa. Glede na zvok, ki ga hrana oddaja namreč podzavestno ocenjujemo, kako okusna bo.

shutterstock_170038370.jpg

Drugo mnenje

S tem se strinjajo tudi strokovnjaki z univerze Leeds, kjer so s svojo poizvedbo dokazali, da hrustljanje pražene slanine igra veliko vlogo pri ustvarjanju podobe o njenem okusu. "Običajno menimo, da imata pri tem največji vlogi vonj in videz, naše poizvedbe pa kažejo, da je še kako pomembna tekstura hrane ter specifični zvok, ki nastane med razvajanjem z njo," so povedali tamkajšnji strokovnjaki.

Ni dvoma

Znanost je torej dokazala, da zvok hrane vpliva na zaznavanje njene privlačnosti. Spence to utemeljuje takole: "Ljudem so na splošno bolj všeč pijače, ki med odpiranjem njihove embalaže tvorijo intenzivnejši zvok. Tudi ko zagrizemo v jabolko radi slišimo tisto, kar nam sporoča, da je sadež svež in okusen."

Ob tem dodaja, da se bo prehrambna industrija v prihodnosti nedvomno usmerila v vpliv zvoka hrane na potrošnika in ga izkoristila sebi v prid. Mi pa se bomo zato še raje razvajali s hrustljavimi prigrizki, pa čeprav bodo ti na koncu vir slabe vesti.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)