Testenine so lahko zaveznice vaše postave

S pravimi načini je to še kako mogoče.

16.8.2016 ob 6:00

spageti_shutterstock_351048122.jpg

Pojma vitkost in testenine se res zdita nasprotujoča. Prav zato se mnogi makaronom, špagetom, tortelinom in podobnim jedem tedaj, ko napovedo bitko odvečnim kilogramom, odpovedo. Če o tem razmišljate tudi sami spoznajte načine, s pomočjo katerih jih boste iz sovražnikov spremenili v zaveznike.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku


Jejte jih v majhnih količinah

Če se boste med dieto odpovedali jedem, ki jih imate najraje, si jih boste vedno bolj želeli. In ko bodo zavore popustile, jih boste pojedli preveč. Ljubitelji testenin si jih občasno v manjših količinah le privoščite, ter tako razvajajte tudi svojo dušo, ne le telo.

Osredotočite se na okus

Če boste uživali v vsakem grižljaju, bodo možnosti, da bi špagetov ali tortelinov pojedli preveč, manjše. Preizkušajte nove okuse: dodajte jim malce popečenih paradižnikov, pomešanih z olivnim oljem, česnom ter svežo baziliko. Testenine se odlično obnesejo tudi v družbi beljakovin. Pa naj bo jajc ali pustega mesa. Zaradi beljakovin boste lakoto ublažili z manjšo količino hrane, hkrati pa boste siti dlje.

Jejte polnozrnate testenine

Po priporočilih prehranskih strokovnjakov bi morali vsaj 40 odstotkov dnevno zaužitih kalorij v telo vnesti z ogljikovimi hidrati. Vendar naj bodo ti sestavljeni in ne enostavni. Prav zato velja bele testenine nadomestiti s polnozrnatimi.

Testenine oplemenitite z razno zelenjavo

Na nekaj kapljicah olivnega olja popražite gobe, bučke, papriko, paradižnik in omako dodajte kuhanim testeninam. Podajo se h kateri koli zelenjavi, tudi tisti, ki ste jo pozabili v hladilniku in ni več ravno sveža. Za solato res ni več primerna, omaka iz nje pa bo še vedno dobra.

Naj bodo priloga, ne glavna jed

Ob večji količini beljakovin (pustega mesa), popražene zelenjave ali solate, testenine servirajte kot prilogo, jih oplemenitite z naribanim olupkom biološko vzgojene limone ter jim dodajte malce naribanega sira. Okusna, zdrava, nasitna in postavi prijazna kombinacija.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)