Tečete s telefonom v roki? Ne počnite tega

Obstaja dober razlog, da med tekom telefona ne držite v roki.

19.10.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tečete s telefonom v roki? Ne počnite tega

Vse od izzuma pametnega telefona nas ta napravica spremlja skoraj povsod. Že sama misel, da bi dom zapustili brez nje je, milo rečeno, zastrašujoča. Obsedenost z njo se je prenesla tudi na športne dejavnosti. Ena od teh je tek. V resnici je zabavno tekati ob dobri glasbi, ki zagotavlja spodbudo in motivacijo ter prihaja iz pametnega telefona.

A strokovnjaki opozarjajo, da držanje telefona v roki med tekom ni najbolj smotrna ideja. Ne samo zato, ker vas med vadbo lahko zamika, da bi malo pogledali, kaj se dogaja na družabnih omrežjih temveč tudi, ker s tem tvegate resne poškodbe ramena in kolka.

Neenakomerna porazdelitev teže vodi v poškodbe

Kot namreč navaja ameriški Cosmopolitan, s tem, ko telefon počiva na nadlahti ali v dlani, telo med tekom ni enakomerno obremenjeno, posledično pride do napetosti v kolku, nogi in ramenu. Enak učinek ima na telo tudi plastenka vode, ki jo tedaj, ko tečete, morda držite v roki. 

 

Britanska trenerka Alexa Duckworth-Briggs zato vsem tekačem priporoča, naj telefon med vadbo namestijo za pas:

“Kadar nekaj držite v roki, je telo v neravnovejsu, saj teža ni enakomerno porazdeljena. S tem ne samo, da ste med tekom manj učinkoviti, če do tega prihaja iz dneva v dan, na daljši rok vodi v napetost v mišicah ter posledično v poškodbe nog, kolkov ter ramen. Ker so telefoni vse večji ter vse težji, je vse višje tudi tveganje za omenjene poškodbe.”

Škodljiva moč  navade

“Običajno telefon držimo vedno v isti roki. To je moč navade,” je še povedala trenerka. S tem, ko je ena roka bolj obremenjena od druge ter se gibi stalno ponavljajo, trpijo mišice, kar se z bolečino ter občutkom zateglosti odraža na nasprotni strani od tiste, ki je med tekom bolj obremenjena, zato je telefon za pasom veliko boljša ideja.”

Seveda gre tu omeniti še druge mogoče nevšečnosti. Zavarovalniški agentje vsako leto beležijo porast uveljavljanj odškodninskih zahtevkov za poškodbe telefonov, do katerih pride pri padcih med vadbo. Najpogosteje je to počeno stekla na zaslonu, katerega zamenjava tudi ni nezanemarljiv izdatek. 

Preberite še: Pozor! Vadba lahko škoduje vaši vagini

Morda vas zanima tudi: To bi morali (za boljše rezultate!) jesti pred vadbo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)