Tako vadba z masko v resnici vpliva na pljuča in na samo izvedbo

Maska na vadbo nima tolikšnega učinka, kot ga ji pripisujejo nekateri.

25.11.2020 ob 5:30 | Foto: Vadym Pastukh/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako vadba z masko v resnici vpliva na pljuča in na samo izvedbo

Nošenje maske med vadbo ne vpliva na dotok kisika v telo, na delovanje pljuč in tudi ne na samo izvedbo, je pokazala nova raziskava, na podlagi katere so strokovnjaki zapisali, da maska ovire ne predstavlja niti med intenzivno telesno aktivnostjo.

Če nimate resnih pljučnih bolezni, ni dokazov, da bi nošenje maske vplivalo na fizično aktivnost, prav tako ne na količino kisika v pljučih, so na podlagi študije zapisali v časopisu Annals of the American Thoracic Society.

Čeprav nekateri telovadci trdijo, da pod masko ne morejo normalno dihati, se je izkazalo, da je občutek oteženega dihanja zgolj stvar subjektivne zaznave.

Neznatni učinki

Strokovnjaki z več univerz so analizirali več kot 70 različnih raziskav o vplivu maske na dihanje med fizično aktivnostjo.

Med nošenjem tekstilnih ali kirurških mask ter pljučnimi funkcijami in dotokom kisika v ta organ niso našli nobene povezave. Ne med zmerno in ne med intenzivno vadbo.

 

"Posameznikom se med naporom dozdeva, da morajo zaradi maske v vadbo vlagati več energije, vendar nošenje te zaščite na dihanje, na količino ogljikovega dioksida v krvi in na druge fizične parametre vpliva v izjemno majhni meri. Tako majhni, da jo je velikokrat nemogoče zaznati," je v izjavi za javnost povedala Susan Hopkins, vodilna zadnje študije in profesorica medicine ter radiologije medicinske šole San Diego v Kaliforniji.

Tudi maske z močnejšim zaščitnim filtrom in z višjo močjo filtriranja zraka, denimo tiste z oznako N95, s tega vidika ne predstavljajo nobene nevarnosti. Res je, da so bolj neudobne od mask iz blaga ali kirurških, prav občutek neudobja pa je tisti, ki lahko vpliva na izvedbo.

Zdravi posamezniki, ne glede na spol, starost ali vrsto vadbe zato lahko med telesno aktivnostjo brez skrbi nosijo zaščitno masko. Izjema so pljučni bolniki, ki bi se morali o nameri vadbe z masko predhodno posvetovati z zdravnikom, predvsem pa morajo upoštevati, da so z vidika covida-19 ranljiva skupina.

Neudobno, ne pa tudi škodljivo

"Nošenje maske je neudobno. Konec koncev zaradi nje dihamo topel zrak, obraz se pod njo segreje in znoji, ne vpliva pa na delovanje pljuč in ne škoduje zdravju. Vadba z njo je v primeru zdravega organizma povsem varna, in čeprav je sprva neprijetna, se športniki, rekreativni ali profesionalni, na tovrstno zaščito privadijo in kar je najpomembnejše, znižajo tveganje za okužbo z novim koronavirusom," je tudi iz lastnih izkušenj povedala Linsey Marr, atletinja in strokovnjakinja za prenos aerosolov iz raziskovalnega centra  Virginia Tech.

Povzeto po poratlu Insider

Preberite še: Pravila smučanja v času korone - smučanje z masko in pa Zakaj v času virusnih okužb hoditi (več) ali deset izjemnih učinkov hoje

Morda vas zanima tudi: Osebni trener o hoji in teku: Tisti, ki do zdaj niso tekli, naj raje hodijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)