Tako škodljivo je v resnici preveč sedenja

Preveč sedenja človeškemu telesu škoduje v tolikšni meri kot kajenje.

4.8.2022 ob 6:30 | Foto: Paul Fourk/Getty Images | Avtor: M. FL.

Tako škodljivo je v resnici preveč sedenja

Preveč sedenja zaradi dela ali življenjskega sloga nasploh, v kombinaciji z zanemarjanjem redne vadbe ali drugih oblik gibanja, izjemno slabo vpliva na celotno zdravje. Strokovnjaki trdijo, da je učinke pretiranega sedenja mogoče primerjati z učinki kajenja škatlice cigaret na dan.

Kajti sedenje slabo vpliva na hrbtenico, mišice na notranji strani stegen, vrat in ramena ter povzroča propadanje glutealnih (ritnih) mišic v zadnjici.

Vsi ti učinki so najizrazitejši, kadar je med sedenjem telo nagnjeno naprej nad delovno površino. Zdravniki opozarjajo, da lahko v tem primeru pride do vnetja ishiadičnega živca. Ishiadični živec je največji živec v človeškem telesu. Poteka z obeh strani spodnjega dela hrbtenice vse do stopal in ima ključno vlogo pri povezovanju hrbtenice z mišicami nog. Kakršna koli bolečina tega živca se imenujejo išias.

Starejše za osem let

Preveč sedenja ob tem slabo vpliva na mišice kolkov in vodi v težave s sklepi ter s hrbtenico. Zlasti, če sedimo v napačnem položaju ter ne uporabljamo ergonomskih sedišč lahko pride do poškodb medvretenskih ploščic oziroma hernije, kar vodi do prezgodnje degeneracije hrbtenice in v njej prisotno bolečino, opozarjajo na portalu WebMD.

Raziskave so pokazale še, da biološka starost žensk, ki dnevno sedijo deset ur ali več, kar za osem let prekaša njihovo dejansko starost, nemški strokovnjaki pa temu dodajajo, da pretirano sedenje viša tudi tveganje za nekatere oblike raka, denimo raka črevesja, pljuč in maternične sluznice.

Ob tem je pretirano sedenje povezano z drugimi kroničnimi bolezenskimi stanji, kot so debelost, povišan krvni tlak, povišan krvni sladkor, nezdrava količina holesterola in pretirano kopičenje maščobe na trebuhu.

Vpliva tudi na mentalno zdravje

Nezanemarljivo je dejstvo, da preveč sedenja in premalo gibanja slabo vpliva na mentalno zdravje. Nedavne študije so namreč dokazale, da je pri osebah, ki čez dan pretežno sedijo, višje tveganje za depresijo.

Znanstveniki ob tem dodajajo, da kljub dejstvu, da smo zaradi narave dela pogosto primorani v sedeč položaj, ni vse izgubljeno.

Rešitev je v gibanju

Za blaženje negativnih učinkov sedenja priporočajo pogostejše krajše sprehode med delovnikom.

Že kratek sprehod po pisarni vsaj vsake pol ure znatno izniči negativne učinke sedenja na telo, med pogovarjalnem po telefonu je bolje stati, k ohranjanju zdravja pripomorejo še pravilen položaj telesa v sedečem položaju, raztezalne vaje in seveda kar najbolj aktivno preživljanje prostega časa.

Preberite še: Slabo za zdravje: med veliko potrebo ne počnite tega

Morda vas zanima tudi: V pol minute preveri, kakšno je stanje tvoje hrbtenice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)