Tako se lahko izognete neželenim stranskim učinkom po cepljenju

Že pred cepljenjem vzemite lekadol.

2.4.2021 ob 5:40 | Foto: GettyImages

Tako se lahko izognete neželenim stranskim učinkom po cepljenju

Cepljenje proti koronavirusu je v polnem razmahu, še vedno pa kar nekaj preplaha povzročajo (tudi hujši) stranski učinki, ki se pojavljajo zlasti ob cepivu AstraZeneca. Zdravstvena stroka ves čas miri, da je povišana telesna temperatura, slabost in slabo počutje običajen stranski učinek, ki v dnevu ali dveh izzveni.

Menda pa lahko te stranske učinke tudi nekoliko ublažimo. Nekateri zdravniki namreč svetujejo, da že pred cepljenjem vzamemo lekadol oz. kakšno drugo sredstvo s paracetamolom, prav tako tudi dan po cepljenju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIJZ (@_nijz_)

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) smo povprašali o tem, ali je mogoče te stranske učinke ublažiti in odgovorili so nam, da specifičnih strokovnih usmeritev za to ni. »Pred cepljenji z določenimi cepivi, ki so prepoznana kot bolj reaktogena, se lahko neželene učinke ublaži s preventivnim odmerkom paracetamola. Tako svetujejo predvsem pediatri, zlasti pri nadaljevanju cepljenja s cepivi z večodmernimi shemami, če so se po cepljenju s prvim odmerkom pojavili reaktogeni učinki,« so sporočili z NIJZ.

Dodali so še, da se tudi neželene učinke po cepljenju, ki se kažejo v povišani telesni temperaturi in glavobolu, lahko blaži s paracetamolom. »Tudi brez tega pa opisane težave izzvenijo v enem do dveh dneh.«

 

Priporočamo tudi: Video: Nasveti za sestankovanje preko spleta

Preberite še: Tudi vi že eno leto spite slabo? Kako premagamo koronosomnijo

Morda vas zanima tudi: Najpogostejši simptom covida-19 pri mladih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)