Tako pripravljen čaj je najbolj zdrav

Pozabite na kotliček.

18.5.2017 ob 5:10

caj.jpg

Zagovorniki tradicionalnega načina priprave črnega ali zelenega čaja bodo ob tem najbrž zavihali nosove. A v resnici je čakanje, da voda v kotličku, preden z njo prelijete čajno vrečko, doseže primerno temperaturo in nato še, da se snovi iz listkov sprostijo ter vodo spremenijo v čaj, nesmiselno početje.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Kot je namreč dokazal avstralski znanstvenik Quan Vuong, v mikrovalovki pripravljen čaj vsebuje za 20 odstotkov več zdravju koristnih snovi, kot kadar čajno vrečko v skodelici prelijete z vročo vodo.

To je nedvomno koristna informacija, saj so zdravilne snovi iz čaja povezane z zdravjem srca, s sproščanjem napetosti, z zaviranjem staranja ter z uravnavanjem krvnega tlaka in krvnega sladkorja, zato je dodatna količina teh več kot dobrodošla. Tu je seveda še kofein, ki krepi koncentracijo ter zagotavlja znaten odmerek energije. 

Metoda, ki jo priporoča Vuong je preprosta: v skodelico tople vode položite čajno vrečko in jo pri srednji temperaturi v mikrovalovki segrevajte pol minute. Odstranite vrečko, srkajte napitek ter uživajte v vseh njegovih prednostih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)