V stresnih trenutkih storite to (in vaš živčni sistem se bo umiril)

Življenje je lahko izjemno stresno, zato je dobro poznati tehnike, kako svoj živčni sistem umiriti v stresnih trenutkih.

17.10.2023 ob 11:21 | Foto: fizkes/Getty Images | Avtor: E.N.

V stresnih trenutkih storite to (in vaš živčni sistem se bo umiril)

Upamo, da ste si med poletjem vsaj nekoliko odpočili od napornega delovnega vsakdana in si privoščili pošteno dopustniško sprostitev. Tovrstni oddihi namreč izjemno blagodejno delujejo na naš preobremenjeni živčni sistem, ki je ob prevelikih odmerkih stresa lahko izjemno razdražen.

Kadar nivo stresnih hormonov preseže limit, to navadno občutimo kot anksioznost, živčnost in nervozo. In ker je takšnih dni v življenju povprečnega zemljana danes veliko, je vedno dobro vedeti, kako se na preproste načine vsaj za trenutek umiriti.

Gotovo ste že slišali, da strokovnjaki s področja poznavanja našega telesa in možganov v stresnih situacijah svetujejo zavestno prakticiranje dihanja. Danes pa bomo spodaj našteli še nekaj precej vsakdanjih stvari, ki jih lahko naredite, ko vas obide nervoza.

Pravzaprav gre večinoma za povsem naravne mehanizme našega telesa, ko se znajde v situacijah, ki pomenijo bližino, stik in povezovanje. A ravno takšni trenutki v naših dnevih v nasprotju s stresorji v našem telesu sprožajo sproščanje hormonov, ki blagodejno delujejo na naš živčni sistem.

Objem

Ljudje že ob rojstvu čutimo potrebo po bližini in v resnici slednjo za zdravo delovanje potrebuje tudi naše telo. Ob dotikih se v našem telesu sprošča predvsem hormon oksitocin, ki ga znanstveniki imenujejo celo hormon objemanja ("hugging hormone"). V stresnih situacijah nas bo tako zelo pomirilo, če se vsaj za 30 sekund močno privijemo k nekomu, ki mu zaupamo.

Stisk živali

Objem deluje tudi, če se stisnemo k svojemu domačemu ljubljenčku. Tudi naklonjenost do živali v nas sprošča podobne hormone kot pri ljubezni do človeka. Kadar je naš živčni sistem preobremenjen, se tako uležimo na tla ali sedežno garnituro (oziroma tja, kamor je našemu kosmatemu prijatelju dostop dovoljen) ter k sebi nežno privijmo svojega kužka ali mačko.

Prostovoljno delo

Hormoni sreče in bližine se v nas sprožajo tudi takrat, ko pomagamo ljudem v svoji bližini. Zanimivo, da nas je evolucija oblikovala tako, da si med seboj preprosto moramo pomagati, se strinjate? Kadar ste pod stresom, poskusite narediti kakšno dobro delo za sočloveka, saj vas bo to navdalo s prijetnimi občutki in hvaležnostjo, ki je odlično orožje v boju proti anksioznosti.

Igra in hobiji

Pri sproščanju pomaga tudi igra. Z bližjo osebo si vzemite čas za igro badmintona, partijo šaha ali vrzite karte. Na ta način boste svojo pozornost preusmerili od stresorjev. Na enak način pomirja tudi ukvarjanje s hobiji, ki jih imate radi.

Narava

Že ptički na vejah čivkajo, da je narava izjemna pomoč ljudem pri boju s stresom. Zato pojdite v park, lezite na tla in prisluhnite pticam ter šumenju vetra v krošnjah dreves. Odpravite se na sprehod v gozd ali ob morju. Najrazličnejši zvoki narave namreč izjemno blagodejno delujejo na naš živčni sistem.

Izrazite hvaležnost

Morda v izjemno stresnih situacijah ravno niste hvaležni za vse opravke, ki vam jih narekuje hiter tempo življenja. A ko ste pod stresom, si vzemite minutko in pomislite na ljudi, za katere ste v življenju hvaležni. Pošljite jim prijazno sporočilo in izrazite hvaležnost zanje. Tudi to vas bo pomirilo, njim pa gotovo narisalo nasmeh na obraz.

Preberite še: To so površine, ki jih ne smemo čistiti s kisom

Morda vas zanima tudi: Denis Avdić: Bil sem na najnižji točki, nič nisem imel izgubiti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)