Tako dva kivija na dan vplivata na izboljšanje prebave

Nova raziskava je med prebavi najprijaznejšimi sadeži na prvo mesto postavila kivi.

8.2.2023 ob 6:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako dva kivija na dan vplivata na izboljšanje prebave

Nova raziskava, katere rezultate so objavili v časopisu The American Journal of Gastroenterology, je odkrila, da je z zaužitjem dveh kivijev na dan mogoče povečati pogostost spontanega praznjenja črevesja in omiliti bolečine v prebavilih, ki so posledica zaprtja ali sindroma razdražljivega črevesja.

Med potekom študije so strokovnjaki primerjali učinke dveh kivijev, ki telesu zagotovita približno šest gramov vlaknin, z jemanjem 7,5 gramov psiliuma oziroma indijskega trpotca, katerega semena v prahu se kot prehranski dodatek velikokrat uporablja z odpravljanje prebavnih težav.

Strokovnjaki so v raziskavo vključili zdrave osebe in posameznike, ki so trpeli zaradi zaprtja, sidroma razdražljivega črevesja ali obojega.

Kivi je boljši!

Na koncu so odkrili, da so osebe z dvema zaužitima kivijema dnevno uspešno premagale vse prej omenjene prebavne motnje, medtem ko je prehranski dodatek težave blažil le pri posameznikih s sindromom razdražljivega črevesja.

Takole so pojasnili rezultate: "Na podlagi naših in predhodnih raziskav o vplivih kivija na prebavila lahko zaključimo, da dva takšna sadeža dnevno z gotovostjo pomagata pri odpravljanju številnih prebavnih težav, zlasti preredkega odvajanja blata."

Nepogrešljive vlaknine

Prehranske vlaknine so ključne pri premagovanju zaprtja in sindroma razdražljivega črevesja, ob tem pa nižajo še količino slabega holesterola v krvi, zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen in za nekatere oblike raka.

Koliko jih vnesti na dan?

Ženske naj bi na dan zaužile od 25 do 28 gramov, moški vsaj 38 gramov vlaknin. Največ teh je v sadju, zelenjavi, celih žitih, stročnicah, lupinastih plodovih in semenih.

Med najbogatejše vire pa, kot trdijo strokovnjaki, sodi prav kivi.

Preberite še: Prebava: Zaprtje lahko premagate z drobnimi spremembami v življenju

Morda vas zanima tudi: 5 opozoril, da jeste premalo vlaknin


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)