8.2.2023 ob 6:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Nova raziskava, katere rezultate so objavili v časopisu The American Journal of Gastroenterology, je odkrila, da je z zaužitjem dveh kivijev na dan mogoče povečati pogostost spontanega praznjenja črevesja in omiliti bolečine v prebavilih, ki so posledica zaprtja ali sindroma razdražljivega črevesja.
Med potekom študije so strokovnjaki primerjali učinke dveh kivijev, ki telesu zagotovita približno šest gramov vlaknin, z jemanjem 7,5 gramov psiliuma oziroma indijskega trpotca, katerega semena v prahu se kot prehranski dodatek velikokrat uporablja z odpravljanje prebavnih težav.
Strokovnjaki so v raziskavo vključili zdrave osebe in posameznike, ki so trpeli zaradi zaprtja, sidroma razdražljivega črevesja ali obojega.
Na koncu so odkrili, da so osebe z dvema zaužitima kivijema dnevno uspešno premagale vse prej omenjene prebavne motnje, medtem ko je prehranski dodatek težave blažil le pri posameznikih s sindromom razdražljivega črevesja.
Takole so pojasnili rezultate: "Na podlagi naših in predhodnih raziskav o vplivih kivija na prebavila lahko zaključimo, da dva takšna sadeža dnevno z gotovostjo pomagata pri odpravljanju številnih prebavnih težav, zlasti preredkega odvajanja blata."
Prehranske vlaknine so ključne pri premagovanju zaprtja in sindroma razdražljivega črevesja, ob tem pa nižajo še količino slabega holesterola v krvi, zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen in za nekatere oblike raka.
Ženske naj bi na dan zaužile od 25 do 28 gramov, moški vsaj 38 gramov vlaknin. Največ teh je v sadju, zelenjavi, celih žitih, stročnicah, lupinastih plodovih in semenih.
Med najbogatejše vire pa, kot trdijo strokovnjaki, sodi prav kivi.
Preberite še: Prebava: Zaprtje lahko premagate z drobnimi spremembami v življenju
Morda vas zanima tudi: 5 opozoril, da jeste premalo vlaknin
oddajte komentar