Superživilo ali zakaj bi morali večkrat jesti lečo

Leča je stročnica, ki si zaradi učinkov na zdravje zagotovo zasluži mesto da jedilnikih.

4.9.2023 ob 7:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Superživilo ali zakaj bi morali večkrat jesti lečo

Če je vaš cilj bolj zdravo prehranjevanje, potem bi morali na jedilnik redno umeščati lečo. Vsebuje namreč ogromno vitaminov, mineralov, vlaknin in preprosto jo je pripraviti na različne načine.  Obstajajo še drugi razlogi, zakaj jo jesti pogosteje.

Bogata je z vlakninami

Ena od največjih prednosti stročnic je visoka vsebnost vlaknin, katerih večina s prehrano ne zaužije dovolj.

"Leča sodi med dobre vire vlaknin, zlasti topnih. Topna vlakna v vodi tvorijo želatinasto snov, ki spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa, zagotavlja boljšo prebavo, poleg tega vlaknine pozitivno vplivajo na raven holesterola v krvi in tako varujejo zdravje srca," je pojasnila prehranska strokovnjakinja in certificirana vaditeljica Jennifer Hanway.

V zgolj 120 gramih rjave leče je 26 gramov vlaknin, odrasla oseba naj bi jih dnevno zaužila 30 gramov.

Pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi

Tudi tu pomembno vlogo igrajo vlaknine. "Topna vlakna upočasnjujejo prehod glukoze v kri in preprečujejo nagel porast in nato padec krvnega sladkorja, kar je ena od velikih prednosti za diabetike in za zdrave osebe, saj nizek glikemični indeks niža tvegaje za sladkorno bolezen," je povedala Hanwayjeva.

Dober vir beljakovin

Leča ima v polovici skodelice (120 gramih) 20 gramov beljakovin, zato je odlična zamenjava za mesne in mlečne jedi. Zlasti v vegetarijanski in veganski hrani.

Leča sodi med odlične rastlinske vire beljakovin.

Veliko vitaminov in mineralov

Še ena prednost leče je, da vsebuje veliko vitaminov in mineralov, na prvih mestih so to kalcij, kalij, cink, železo in mnogi vitamini B kompleksa, med drugim je bogat vir folne kisline.

Leča namesto škroba

"Enostavne ogljikove hidrate iz belega riža, testenin in krompirja nadomestite z lečo," svetuje prehranska strokovnjakinja in dodaja: "Tako boste v telo vnesli sestavljene ogljikove hidrate, več vlaknin in beljakovin."

Različne vrste - različni učinki

Obstaja več vrst leče, ki se že na prvi pogled med seboj razlikujejo glede na barvo pa tudi glede na količino beljakovin, vlaknin in vitaminov. Da bi izkoristili prednosti vseh, jih je priporočljivo med seboj kombinirati.

Rdeča leča denimo vsebuje veliko antioksidantov, pri črni je prav tako treba izpostaviti te snovi, zlasti naravna barvila antocianine, ki slovijo po močni protivnetni moči. Zelena je zmagovalka po vsebnosti beljakovin.

Vrste leče se razlikujejo tudi glede na teksturo: rdeča denimo med kuhanjem hitreje razpade in je boljša za juhe in omake, črna je primernejša za solate.

Dobro je kombinirati različne vrste leče.

Povzeto po portalu Real simple

Preberite še: Zelenjava z največ beljakovinami

Morda vas zanima tudi: Grah: To je razlog, zakaj ga ni dobro pojesti preveč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)