5 opozoril, da jeste premalo vlaknin

Vlaknine so nepogrešljiva sestavina uravnotežene prehrane, o pomanjkanju teh v prehrani pa priča več opozoril.

19.3.2022 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 opozoril, da jeste premalo vlaknin

Vlaknine so ena od nepogrešljivih sestavin uravnotežene prehrane. Med drugim skrbijo za dobro prebavo, za zdravo srce, nižajo tveganje za sladkorno bolezen in določene vrste raka.

Največ vlaknin se nahaja v sadju, zelenjavi, stročnicah, celih žitih, lupinastih plodovih in semenih, odrasla oseba naj bi jih dnevno zaužila 25 gramov. Kaj se zgodi, če jih v prehrani ni dovolj? Dnevnik.hr niza pet dokazov, da je vaša hrana z njimi preveč skopa.

Muči vas zaprtje

Brez primerne količine vlaknin prvem mestu trpi prebava. Kajti te snovi absorbirajo vodo, s tem mehčajo blato in lajšajo njegovo pot do končnega cilja.

Če opažate, da vas pogosto muči zaprtje, povečajte količino živil, ki vsebujejo veliko vlaknin in prehrani dodajte čia semena, ovsene kosmiče, polnozrnate pekovske izdelke, testenine iz celih žit, sadje, svežo ali kuhano zelenjavo in podobno. Stanje se bo že po nekaj dneh izboljšalo.

Po obroku ste hitro lačni

Kadar je hrana bogata z vlakninami, se želodec prazni počasneje, kot kadar teh primanjkuje. Ob tem vlakna v njem vpijajo veliko vode, kar podaljša občutek sitosti.

Če se vsakič že kmalu po obroku pojavi lakota, se razlog za to lahko skriva v dejstvu, da ta ni vseboval primerne količine vlaknin.

Imate povišan holesterol

Zlasti topna vlakna so velike zaveznice zdravega srca in ožilja, saj pripomorejo k zniževanju holesterola v krvi in s tem nižajo tveganje za zamašitev arteriji.

Glede na rezultate raziskave, objavljene v časopisu British Medical Journal, se z vsakimi sedmimi grami zaužitih vlaknin tveganje za srčne bolezni zniža za devet odstotkov.

Torej še en razlog, da na krožnik večkrat umestite s topnimi vlakninami bogata živila, kot so oves, ječmen in stročnice.

Imate hemoroide

Hemeroidi so zatečene boleče vene na najnižjem predelu danke, največkrat so posledica težkega odvajanja blata in pritiska, ki je pri tem vrši na ta del telesa.

Z vlakninami bogata prehrana mehča blato, preprečuje zaprtje, lajša odvajanje blata, s tem niža tudi tveganje za hemoroide.

Pogosto ste utrujeni in izčrpani

Še ena prednost vlaknin v prehrani je uravnavanje krvnega sladkorja. Ker se prebavljajo počasi, ne povzročajo naglega porasta in padca tega. Nihanje krvnega sladkorja se odraža kot utrujenost in izčrpanost ter viša tveganje za sladkorno bolezen.

Če ste torej pogosto brez prave energije je rešitev lahko v tem, da v prehrano umestite več vlaknin.

Preberite še: Dejanski vpliv zelenjave na zdravje srca

Morda vas zanima tudi: Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)