Stran postelje, na kateri spijo optimisti

Očitno to, na kateri strani postelje najraje spite, veliko pove o vašem značaju.

30.9.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Stran postelje, na kateri spijo optimisti

Zagotovo vam je znan izraz, da je nekdo iz postelje stopil na napačno nogo, kar pomeni, da je slabe volje. Kaj se skriva v njegovem ozadju, pojasnjuje strokovnjakinja za kvaliteto spanja in psihologinja Hope Bastine, ki je za Cospompolitan razkrila svojo teorijo o tem, kako stran postelje, na kateri spimo, vpliva na posameznika:

"Nihče sicer ne ve, od kje natančno izvira prepričanje, da je nekdo, ki je cel dan slabe volje ter vzkipljiv, vstal na napačno, s čimer je mišljeno na levo nogo. Obstaja pa kar nekaj teorij, ki pojasnjujejo njeno ozadje. Lahko izhajamo iz dejstva, da je leva stran od nekdaj povezana z nečim slabim, negativnim, desna pa praviloma označuje nekaj pozitivnega. Že v starem Rimu so denimo verjeli, da to, da nekdo vstane z leve strani postelje, lahko uniči cel njegov dan."

Leva ali desna?

Kakorkoli že, po besedah psihologinje napačna stran postelje v resnici obstaja. In to, na kateri strani posameznik raje preživlja noč, je povezano z njegovo osebnostjo:

"Več raziskav je pokazalo, da so ljudje, ki spijo na levi strani, bolj radoživi in pozitivno naravnani v primerjavami z onimi, ki spijo na desni. Pozitiven pogled na svet jim omogoča lažje soočanje s težavam, hkrati se ti posamezniki lažje spopadajo s stresom. Ob tem so tisti, ki spijo na levi strani, mirnejši od njihovih partnerjev ter se bolje znajdejo v kriznih situacijah."

Strokovnjakinja navaja še prepričanje filozofije urejanja prostora Feng Šuj. Ta trdi, da je spanje na levi strani postelje povezano z močjo, bogastvom in celo z boljšim zdravjem. Skratka, same pozitivne stvari.

Kaj pa tisti, ki spijo na desni? Bastineova pojasnjuje, da so ti po naravi manj optimistični, so pa bolj prizemljeni, previdni in vedno pripravljeni na najslabši možni scenarij. Kar pomeni, da tvorijo ljubitelji leve in desne strani postelje idealno kombinacijo za sobivanje.

Na izbiro vpliva veliko dejavnikov

A kot še dodaja psihologinja, je izbira strani postelje pogojena s številnimi drugimi dejavniki in ne le z značajem. Morda nekdo določeno stran izbere zato, ker je bolj oddaljena od vrat ali bliže radiatorju, zaradi pogleda skozi okno ali zato, da bi bil bliže otroku.

"Konec koncev je najbolj pomembno, da vsak izbere stran ležišča, ki mu za dober spanec najbolj odgovarja. Ljudje smo bitja navade in če je nekdo navajen spati na desni strani, bo po noči, ki jo bo primoran preživeti na levi, najbrž manj spočit ter zato bolj slabe volje. Kar bi si lahko razlagali kot, da je razdražljiv, ker je vstal z napačne strani. Nihče se ne more zbuditi spočit in zadovoljen, če je njegov spanec, morda le zato, ker mu ni dano spati na strani, na katero je navajen, moten," zaključuje Bastineova.

In s tem se pač moramo strinjati.

Preberite še: Pet prepovedanih stvari v spalnici

Morda vas zanima tudi: Pet vadb, s pomočjo katerih boste lažje zaspali


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)