Štirje neobičajni povzročitelji kožnega raka

Največje razočaranje je prvi.

15.5.2017 ob 7:50

koza_shutterstock_181678610.jpg

Ne le sončni žarki, solarji in opekline, ki jih na koži ob neprimerni zaščiti pusti sonce, nove študije opozarjajo tudi na druge dejavnike, ki povečajo tveganje za kožnega raka. Poglejte, pri katerih zaščitni faktor ne bo pomagal.

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Belo vino

Žalostno, toda resnično, bi lahko rekli. Kot so namreč zapisali v publikaciji Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, vsak kozarec zaužitega belega vina na dan, tveganje za pojav kožnega raka poveča za 13 odstotkov. Strokovnjaki domnevajo, da encim acetilaldehid, ki je sicer prisoten v vseh alkoholnih pijačah, najznatneje pa je zastopan v belem vinu, poškoduje DNA in s tem poveča tveganje za malignega melanoma.

Še dobra novica: raje izberite rdeče vino, ki je bogatejše z antioksidanti in je zato povezano z nižjim tveganjem za rakava obolenja (ob zmernem uživanju, seveda).

Virus HPV

V publikaciji British Medical Journal objavljena študija je odkrila povezavo med sevi HPV-ja (Humana papiloma virusa) in povečanim tveganjem za skvamozno (nemelanomsko) obliko kožnega raka, imenovanega tudi raka ploščatih celic. Za okužbo  s HPV-jem so dovzetni tako moški kot ženske in velja za eno izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, saj z njo pride v stik skoraj polovica vseh spolno aktivnih posameznikov. Pri večini sicer ne povzroča nobenih težav in spontano mine, pri nekje desetih odstotkih pa lahko vodi v raka materničinega vratu in genitalne bradavice, ter,  kot nakazujejo nove študije, poveča tudi tveganje za kožnega raka. 

 

Rdeči lasje

Nova študija, ki jo povzemajo v reviji Nature Communications dokazuje, da niso za raka dovzetnejši zgolj tisti, ki imajo rdeče lase temveč vsi, ki imajo v telesu gen za to barvo las, vendar je recesiven in ga je nadvladal dominanten gen, zaradi katerega lasje niso rdeči.

Povedano preprosto: če ima kdo v vaši družini rdeče lase (sami pa jih nimate) je tveganje za kožnega raka pri vas kar 42 odstotkov višje kot pri ljudeh, ki tega gena nimajo. "Prav zato bi morali biti vsi nosilici teh genov pozornejši," pravi Ellen Marmur, dermatologinja in klinična profesorica z medicinske šole Mount Sinai.

Sokovi agrumov

Kozarec in pol grenivkinega soka na dan tveganje za malignega melanoma poveča za 36 odstotkov. Strokovnjaki, ki so te izsledke objavili v publikaciji The Journal of Clinical Oncology menijo, da je ta sadež bogat s snovjo furanokumarin, ki povečuje občutljivost kože na sonce, ta pa je zato dovzetnejša za maligna obolenja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)