Štiri napake, zaradi katerih pri vadbi ne dosežeš učinka

Nanizala sta jih trenerja, ki do zavidljive postave pomagata svetovnim zvezdnicam.

9.11.2017 ob 10:00

telovadnica_pexels-photo-209968.jpg

Ne glede na to, da pridno vadite doma ali obiskujete telovadnico se zdi, da željenega rezultata ne dosegate dovolj hitro. Trenerja svetovnih zvezd, kot je denimo Beyoncé, Mark Jenkins in Oke Okaro sta zato za Insider nanizala najpogostejše začetniške napake, ki telovadce ovirajo na poti do cilja.

Ne osredotočate se na vaše šibke točke

Večina telovadi z namenom poskrbeti za zdravo srce, okrepiti mišice in ohraniti primerno težo. Seveda so tu še občutki, ki so prisotni tedaj, ko telo zaradi fizične aktivnosti preplavijo endorfini.

A ko pridejo v telovadnico izvajajo vaje, ki jim največkrat ne predstavljajo pravega izziva. In prav to je po mnenju Jenkinsa prva velika napaka.

"Res je, ni lahko spreminjati vadbene rutine. Zlasti ne, ker vaša vključuje vaje, ki jih dobro poznate in jih imate radi, te pa morda niso tiste, ki jih vaše telo v resnici potrebuje. Ker so določeni deli telesa posledično vse bolj zapostavljeni, ste z njimi vse manj zadovoljni in nanje gledate kot na svoje šibke točke," pravi trener in svetuje, da razširite svoja obzorja tudi s tega vidika in vadbo prilagodite telesu, njegovim pomanjkljivostim ter pričakovanim rezultatom in ne le okusu:

"V kolikor se boste omejevali zgolj na eno vrsto vadbe, bo ta postala dolgočasna in ne bo zagotavljala pravega učinka."

 

PREBERI še // Kako znova začeti z vadbo, potem ko si predolgo lenarila

Iščete splošen recept

Kot pravi Okaro vadbena rutina, ki bi odgovarjala čisto vsem, ne obstaja, zato se je vsaj pri prvih obiskih fitnes centra pametno posvetovati s trenerjem, ki bo na podlagi vašega telesa, pripravljenosti in sposobnosti oblikoval program ter ga prilagajal vašemu napredku.

Posvet z nekom, ki se na zadeve spozna, nikoli ni odveč.

Nasvet iščete pri amaterjih

Vsak nasvet je dobrodošel, a le, če ga dobite od nekoga, ki pozna širšo sliko. Čeprav vas še tako mika, da bi gospodično, ki vadi na utežeh povprašali, kje tiči njena skrivnost in vam bo ta nesebično razkrila, kaj ji je pomagalo do lepih mišic, vedite da tisto, kar odgovarja njej, morda ne bo tudi vam.

Še enkrat: raje za nasvet povprašajte nekoga, ki na zadeve gleda s splošnega, ne osebnega vidika.

PREBERI še // Izjemna moč hoje

Izogibate se telovadnici, ker vam je v njej neprijetno

Seveda obiski telovadnice niso edini način za ohranjanje zdravja in lepe postave, a če se ne boste včlanili v katero od njih in jo pridno obiskovali, je velika verjetnost, da sploh ne boste vadili. Veliko je posameznikov, v katerih že sama misel na fitnes studijo zbuja neprijetne občutke, kot sta strah in zadrega ter se mu zato izogibajo v širokem loku ali odlašajo s prvim obiskom.

Kako premagati ta strah?

"Telovadnico obiščite tedaj, ko je prazna. Oglejte si naprave in se spoznajte z okoljem, kjer bi lahko tudi sami vadili. Velikokrat je zadrega pogojena z neznanjem uporabe takšnih in drugačnih naprav, prepričani ste, da vas pri tem, ko se mučite na njih, vsi opazujejo, a v resnici se z vami čisto nihče ne ukvarja," tolaži Jenkins in dodaja: 

"Vsi so tam iz enakega razloga, kot vi sami, zato se ne obremenjujte z drugimi, tako kot se drugi ne obremenjujejo z vami." 

Ne dopustite, da bi vas zadrega ovirala do mišic in lepo oblikovanega telesa. Konec koncev ste lahko že zato, ker ste se končno odločili obiskati fitnes studijo ponosni nase, se strinjata tako Jenkins kot Okaro.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)