4 stvari, ki vas ovirajo pri tem, da bi živeli bolj zdravo

Še tako trdna odločitev o zdravem načinu življenja lahko ostane neizpolnjena zaradi nekaterih zelo pogostih ovir.

31.8.2022 ob 12:01 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

4 stvari, ki vas ovirajo pri tem, da bi živeli bolj zdravo

Zagotovo se lahko vsak prepozna v sledeči zgodbi: sprejeli ste odločitev, da bo vaša prehrana v prihodnje bolj zdrava in uravnotežena, da se boste dosledno izogibali jedem, ki zdravju škodujejo in da boste s pestrimi jedilniki ter rednim gibanjem skrbeli za svoje zdravje in počutje.

A že po nekaj dneh vse skupaj pade v vodo in znova ste na stari poti. Zakaj je tako težko slediti nameri, se sprašujete, Michelle Segar, avtorica knjige Veselje odločanja (The joy of choice) ki v svoji karieri proučuje obnašanje posameznikov in družbe, pa ima odgovore.

Kot je povedala, na poti do uresničitve cilja največkrat stojijo štiri ovire. Pojasnila je še, kako jih premagati.

Skušnjava

Pripravljate se na odhod v telovadnico ali na sprehod po okolici, a neverjetno vas mami ideja, da bi raje poležavali na kavču.

Ali ste se pridušali, da se boste po kosilu odpovedali posladku, na koncu pa vas je premamila čokoladna tortica, ki je v hladilniku ostala od zadnjega praznovanja.

Skušnjava, ki je včasih tako močna, je prva ovira do izpolnjevanja zadanega cilja. Skušnjava temelji na prijetnih preteklih izkušnjah, zaradi katerih določene dejavnosti ali dobrine povezujemo z nečim lepim, kar prinaša občutek zadovoljstva.

"Prvi korak k premagovanju skušnjave je prepoznavanje tistega, kar vas glede na pretekle izkušnje ovira pri izpolnjevanju zadanega cilja. Ozaveščanje tega in nadomeščanje navad z nečim, kar se sklada s trenutnimi namerami, pa pomaga pri uresničevanju novih idej," navaja avtorica.

Hrepenenje

Hrepenenje je sila, ki jo tedaj, ko se nečemu odpovedo, doživljajo vsi. Kajti v človeški naravi je hrepeneti po nečem, kar je prepovedano, pa naj si to prepovemo sami ali kdo drug.

Keksi denimo najbolj dišijo, kadar vemo, da si jih ne bi smeli privoščiti. In velikokrat se zgodi, da prav zaradi hrepenenja po nečem popustijo vse zavore in se pregrešimo s čisto vseh možnih vidikov prehranjevanja.

Rešitev iz te zagate je po mnenju Michelle preprosta: "Nobeni hrani se ne odpovejte povsem. Privoščite so jo v količini, ki vam ne bo škodovala, bo pa potešila željo po njej in tako preprečila, da bi vas premagalo hrepenenje."

Prilagajanje

Tu gre za past malo drugačne narave. Kajti če sta prvi dve povezani z notranjimi vzgibi, je osnova za to v zunanjih dejavnikih, natančneje prilagajanju okolici, družbi in priložnosti.

Težko je na praznovanju zavrniti košček torte in ob tem še razlagati, zakaj je nočete. Lažje se je zliti z množico ter pozabiti na svoje ideale.

Rešitev: ne glede na okoliščine vztrajajte pri svojih ciljih. Bližnje prijatelje obvestite o njih, če so res pravi prijatelji, jih bodo razumeli ter spoštovali. Pojasnil ljudem, ki jih srečujete mimogrede na zabavah in pogostitvah, pa ne dolgujete.

Perfekcionizem

Odraščamo v družbi, ki od posameznika pogosto pričakuje popolnost. Ta predstavlja težko breme, saj si zaradi nje velikokrat zadajamo nerealne cilja: zdravo jesti, telovaditi, uspeti na delu, skrbeti za dom.

Način razmišljana vse ali nič ustvarja pritisk, nerealni cilji pa vodijo v obup, ob katerih mnogi najdejo tolažbo v slabih navadah, tudi prehranskih. Ujeti v začarani krog le težko sledijo nameri o zdravi prehrani in načinu življenja na sploh.

Michelle v tem primeru svetuje, naj ne bomo do sebe preveč strogi, naj si zadajamo majhne in realne cilje ter se veselimo vsakega posamičnega, še tako majhnega uspeha.

Kajti majhni koraki do cilja pripeljejo prej, kot preskakovanje dolgih razdalj.

Povzeto po portalu Mind Body and Green

Preberite še: 5 najslabših izbir za zajtrk (slab vpliv na presnovo)

Morda vas zanima tudi: Pet jutranjih navad, ki polepšajo vsako ponedeljkovo jutro


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)