Spolnost po porodu: Kako je prvič

Prvi spolni odnos po porodu je malo drugačen, kot je bil pred njim, a zadeve se sčasoma vrnejo v običajne tirnice.

23.5.2023 ob 3:30 | Foto: Jacob Lund (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Spolnost po porodu: Kako je prvič

Zagotovo je jasno, da bo po porodu znova nastopil čas za seks, se pa večina mamic, ki so se v tej vlogi znašle prvič, sprašuje, kakšen bo prvi spolni odnos, kdaj je pravi čas zanj in si zastavljajo še prenekatera druga vprašanja.

Odgovori nanje niso vedno enoznačni, čas za prvi seks po porodu nastopi, ko je mamica psihično in fizično pripravljena nanj, kdaj to je, se razlikuje od ženske do ženske.

Pomembno je, da partner to razume in ne izvaja pritiska, tudi njega pa, ko bo do tega prišlo, čaka neznani teren in dobro se je nanj pripraviti. Zato poglejte nekaj osnovnih resnic in napotkov o prvem seksu po porodu.

Osnovna priporočila

Večina ginekologov porodnicam priporoča, naj s prvim seksom po porodu počakajo vsaj šest tednov. Dejstvo je, da nekatere mame z njim odlašajo le nekaj tednov, druge nekaj mesecev.

Čakati krajši ali daljši čas, oboje je primerno, treba pa je upoštevati, kakšen je bil porod in kako pripravljena na spolnost je mamica. Ne zgolj fizično, temveč tudi psihično.

Prehiter spolni odnos po porodu lahko slabo vpliva na fizične poškodbe, ki so nastale med rojevanjem in še niso povsem zaceljene, posledično lahko pride do okužbe.

"Toplo priporočam, da počakate do prvega poporodnega pregleda pri ginekologu," pravi ginekologinja Laura Riley, direktorica porodnega oddelka v splošni bolnišnici Massachusetts.

"Poporodna krvavitev ne sme biti več prisotna, prav tako morate z ginekologom izbrati primerno kontracepcijo. Zavedati se je namreč treba, da čeprav dojite in menstruacije po rojstvu otroka še nimate, vseeno lahko zanosite."

Boleč seks po porodu

Nihče ne more natančno odgovoriti na vprašanje, kakšen bo prvi seks po porodu. Tudi ta izkušnja se razlikuje od ženske do ženske.

Nekaterim mamam zadaja bolečino, druge nimajo nikakršnih težav. Tako kot imajo nekatere nosečnice težave z jutranjo slabostjo in hemoroidi, drugim je to prihranjeno. Vsaka ženska je zgodba zase.

Bolečino med spolnim odnosom lahko izzove več morebitnih dejavnikov.

"Zadeve spodaj so drugačne, kot so bile pred porodom, maternični vrat in maternica sta lahko nižje, kot sta bila pred rojstvom otroka. Če je bil presredek med porodom raztrgan ali prerezan in nato šivan, se šivi morda še niso povsem zacelili," pojasnjuje ginekologinja in dodaja:

"Drug razlog za boleč spolni odnos je spremenjena raven estrogena, kar vodi v vaginalno suhost. Sploh, če dojite. Zato je dobro imeti pri roki lubrikant na vodni osnovi. Dolga predigra ni odveč, saj telesu pomaga, da se pripravi na penetracijo."

Spolni odnos po carskem rezu

Ker porod s carskim rezom rodnega kanala ne vključuje neposredno, je povsem na mestu vprašanje: kdaj prvi seks po njem.

Ginekologinja nanj odgovarja, da vsekakor ni pametno hiteti:

"Maternični vrat je po porodu praviloma razširjen kljub dejstvu, da otrok ni bil rojen vaginalno. Številne ženske se začnejo odpirati tedne pred rokom in po razširjenem materničnem vratu lahko bakterije iz nožnice potujejo neposredno v maternico in povzročijo okužbo."

Boleč seks po carskem rezu

Treba bo malce eksperimentirati s pozami. Nekatere tik po njem ne pridejo v poštev, saj je carski rez operacija, po kateri se morajo zaceliti rane. Bolečine med spolnim odnosom po carskem rezu so večinoma povezane s celjenjem rane in ne z vaginalnimi raztrganinami ali šivi.

Krvavitev pri seksu po porodu

Ena ne najbolj prijetnih stvari pri seksu po porodu je morebitna krvavitev. Če ne traja predolgo in ni izrazita, je nekaj povsem normalnega, najpogostejša razloga zanjo pa sta:

  • Razdražen maternični vrat: ne glede na naravo poroda, maternični vrat je v devetih mesecih doživel veliko sprememb in se še vrnil v normalno stanje, spolni odnos zato lahko povzroči blažjo krvavitev.
  • Maternični krči: med orgazmom (s seksom ali masturbacijo) lahko pride do blažje krvavitve, ki jo izzove krčenje maternice.

Nizek libido po porodu

Minilo je že šest tednov ali več, vi pa nimate nobene želje po seksu? Večina mam se po porodu sooča z nizkim libidom, vendar to ni nič usodnega in zadeve se sčasoma vrnejo v normalno stanje. Najpogostejši razlogi za nizek libido so:

  • Hormonsko neravnovesje: cela nosečnost in obdobje po porodu predstavlja pravi vrtiljak čustev zaradi delovanja hormonov. Ne samo, ker estrogen po porodu in med dojenjem pade, razmerje spolnih hormonov zavira tudi ovulacije in s tem preprečuje morebitno novo nosečnost.
  • Izčrpanost: naslednji razlog, da mamici ni do seksa, je izčrpanost. Navajanje na nov življenjski ritem, stalna skrb za otroka, telo, ki še okreva, neprespane noči, vse to vpliva na počutje in neredko je seks zadnje, kar ji pride na misel ter bi tedaj, ko dete spi, najraje spala tudi sama.
  • Strah: strah pred bolečino in neznanim je še en velik vzrok za nizek libido po porodu, nekaterim še vedno uhaja urin, porodnica se v svoji koži morda še ne počuti dobro in vse to še kako ovira njen libido.

Pri nekaterih porodnicah se libido vrne kmalu, pri drugih ta proces traja malo dlje, pomembno je, da partner upošteva njene želje in da intimnost gradita drugače: z večeri v dvoje, kjer sta partnerja in ne starša, s skupno kopeljo, z osredotočanjem na razvajanje in dotike in najpomembnejše: s komunikacijo. Konec koncev sta oba na isti poti.

Morda bo preteklo nekaj vode, preden bo seks po porodu spet takšen, kot je bil prej. A zagotovo se bodo stvari postavile na prvotno mesto, kdaj in kako hitro, pa je odvisno od vsake posameznice.

Povzeto po portalu The bump.com

Preberite še: Zdravnica, na pomoč: Kronična utrujenost pri mladih mamicah

Morda vas zanima tudi: Ana Rozman: To je tisto, kar sodobni ženski najbolj primanjkuje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)