Veliko jočete? 11 razlogov za preobčutljivost

Solze so največkrat odraz močnih čustev. Za to, da nekaterim res pogosto privrejo v oči, pa obstaja več razlogov.

11.1.2023 ob 6:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Veliko jočete? 11 razlogov za preobčutljivost

Nekateri se zlepa ne zjočejo, drugim se kar naprej solzijo oči. Pa naj gre za solze sreče, žalosti, vzhičenosti, obupa ali katerega koli drugega čustva.

Solze so namreč odziv na močne občutke. Če pa se vam zdi, da sami ali kdo od oseb, ki jih poznate, res pogosto joče, pa si poglejte 11 najpogostejših razlogov za preobčutljivost.

Nakopičena čustva

Včasih se v zelo kratkem času zgodi tako veliko, da je s čustvenega vidika nemogoče vse sproti predelati.

Stvari se kopičijo in ko je vsega preveč, se včasih ob čisto banalnem dogodku iz oči vlijejo solze.

"Gre za povsem naraven odziv telesa, za sproščanje notranje napetosti in za lajšanje duše. Če pride do tega, se dodobra razjočite, potem pa z jasnejšim pogledom na zadeve skušajte rešiti čustvene stiske, ki so se nakopičile," svetuje psihologinja Pamela Rutledge.

Čustvena empatija

"Osebe z visoko stopnjo empatije tako močno občutijo stisko drugih, da to pri njih izzove solze" je pojasnila Rutledgejeva.

Priučene asociacije

"Določeni prizori, osebe, pesmi, filmi … nas spomnijo na nekaj žalostnega.

In zato vam vsakič ob njih v oči privrejo solze, ki so posledica priučene asociacije," je izpostavil klinični psiholog Kevin Chapman.

Nevroticizem

"Nevroticizem ali čustvena nestabilnost je čustvena motnja, za katero trpijo sebe, ki osnovna čustva doživljajo mnogo intenzivneje od oseb, ki te motnje nimajo," je pojasnil Chapman.

Eno od čustev, ki jo intenzivneje doživijo, je tudi žalost, zato se jočejo že ob za druge povsem nepomembnih zadevah.

Depresija

Še ena psihična težava, pod vplivom katere so občutki praviloma potencirani. Ker jo velikokrat spremljajo še malodušje in obup ni nič nenavadnega, da ljudje z depresijo pogosto in na videz brez pravega razloga jočejo.

"Če ste pogosto žalostni, otožni, zato jočete in občutite druge simptome depresije, kot so nespečnost ali na drugi strani preveč spanja, izgubo interesa in podobno, bi morali poiskati primerno pomoč," svetuje Gail Saltz, izredna profesorica psihiatrije na medicinski šoli Weill-Cornell v New Yorku.

Tesnoba in stres

Tesnobo velikokrat spremljajo pretirana zaskrbljenost, razdražljivost, težave s koncentracijo ter obup, ki neredko pripelje do solza. Treba jo je pravočasno prepoznati in primerno zdraviti.

Tudi stres je, pa naj bo kroničen ali akuten, pogosto sprožilec joka, saj solze telesu in duši prinašajo nekakšno olajšanje. Zato joku mnogi pravijo ventil za sproščanje.

Travme

Po besedah psihologinje Kate Cummins ženske, ki so imele travmatično otroštvo ali so bile deležne travmatičnih dogodkov, jočejo več in pogosteje od žensk, ki so jim bile takšne izkušnje prihranjene.

Osebnost

Včasih za pogostim jokom ni prav nobene znanstvene razlage razen tega, da gre za osebnostno lastnost.

Biološke strukture v možganih vplivajo na naše odzive na zunanje dražljaje in nekateri so čustveno pač občutljivejši ter zato pogosteje kot drugi jočejo.

"Gre preprosto za skupek fizioloških in dednih lastnosti ter za z vzgojo priučenih vzorcev obnašanja," je povedala doktorica znanosti Elaine Aron in dodala, da v to skupino sodi od 15 do 20 odstotkov populacije.

Hormoni

Na jok nedvomno vpliva delovanje hormonov. Ti namreč nadzorujejo vse naše funkcije, tudi razpoloženje in odziv na zunanje dražljaje.

Pod vplivom občutnejših hormonskih nihanj, ki so značilne za čas pred menstruacijo, za nosečnost, za čas po porodu, za menopavzo in podobna obdobja, je torej jok velikokrat pogostejši kot tedaj, ko so hormoni v telesu v običajnem ravnovesju.

Socializacija

Zagotovo ste že slišali, da fantje ne jočejo. To, sicer zmotno prepričanje, je velikokrat odgovorno za dejstvo, da v oči deklet in kasneje žensk večkrat, kot v oči fantov ter kasneje moških, stopijo solze.

Kulturne norme namreč moške pogosto ovirajo pri raziskovanju in tudi izražanju čustev, zato ti neredko zadržujejo solze, medtem, ko dekleta tega pritiska ne čutijo in pogosteje jočejo.

Psevdobulbar učinek ali čustvena inkontinenca

Gre za nevrološko stanje s kratico PBA in opisuje neobvladljive epizode smeha ali joka, kar lahko, če do njih pride ob neprimernem času (denimo smeh na pogrebu) povzroči nemalo zadrege.

Stanje izzove več dejavnikov in je lahko posledica nevroloških ali mehanskih poškodb dela možganov, ki je odgovoren za nadzorovanje čustev.

Po zagotovilih Saltzove je zelo redko, je pa treba biti pozoren na znake, ki nakazujejo na težavo, en od njih so nenadzorovane epizode joka.

Povzeto po portalu Womans Day

Preberite še: Horoskop: Strah, jeza ali žalost … katero čustvo vam povzroča največ težav (glede na znak)

Morda vas zanima tudi: Tina Košir: Najslabše je, če si prepovemo svoja čustva


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)