Objokana Ana Dolinar Horvat iskreno o igralstvu: »Ne vem, če je to moja pot«

V novem izjemno iskrenem podkastu je igralka Ana Dolinar Horvat spregovorila o partnerskem odnosu in o tem, ali jo bomo lahko še kdaj videli v vlogi igralke.

15.12.2022 ob 10:37 | Foto: Jure Eržen/Delo | Avtor: P. Pa.

Objokana Ana Dolinar Horvat iskreno o igralstvu: »Ne vem, če je to moja pot«

Ko je igralka Ana Dolinar Horvat pred meseci v svojem prvem podkastu spregovorila o svoji preteklosti, je pošteno pretresla slovensko javnost.

Od junija, ko je objavila prvo epizodo, je gostila nekaj pogumnih žensk, v zadnji, sedmi epizodi, pa je pred mikrofon sedla sama in odovorila na tri vprašanja, ki so ji jih zastavili njeni poslušalci.

Ana je bila tudi tokrat iskrena, ranljiva, odprta in zelo čustvena. Pri odgovaranju na zadnje vprašanje je celo zajokala in priznala, da morda delo v gledališču ni bila njena prava pot.

O odnosu s Sebastijanom

»Zelo iskrena bom in bomo videli, kam bo to peljalo,« je dejala, ko je prebrala vprašanje, ki se je navezovalo na njen partnerski odnos in kako ga s Sebastijanom negujeta.

»Moram reči, da ga zadnje čase oziroma tri leta ne negujeva najbolje. Ne negujeva živosti najinega odnosa. Trenutno samo je. Je trden in nikakor me ne skrbi,« je priznala.

Pravi, da že nekaj časa stoji v ozadju, ker so bili v zadnjih letih njena prioriteta otroci. Še posebej se je spremenil njun odnos po rojstvu Luna, ki je zahteval večino njene pozornosti, ker je bil tako majhen.

Priznala je, da je kar nekaj časa posvetila zdravljenju in terapijam. Ob tem, da je zadnja leta, ki jih je posvetila otrokom, izjemno uživala, se je tudi precej iztrošila in morda tudi nekoliko izgorela.  

Septembra, ko je šel Lun v svet in v vrtec, je dobila čas in prišla do ugotovitve, da preusmeri pozornost na Sebastjana in na njun odnos, a čeprav si je v glavi zamislila nekaj, se njeno telo ni odzvalo in je zablokiralo.

»Nekaj časa moram nameniti sebi in ugotoviti, kdo sem po teh treh letih.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Doliinar (@anadolinarhorvat)

Spregovorila je o procesu in tem, kaj se je dogajalo v zadnjem obdobju. Spoznala je, da mora odložiti vsa pričakovanja, krivdo in sprejeti, da ne more tako hitro menjavati vlog.

»Nočem biti super ženska in vse v vsakem trenutku, obdobju. So različna obdobja in s tem ni nič narobe. To je naraven proces, to je del ženskega cikla, narave.«

Ana priznava, da je partnerstvo področje, ki ga celi in ji hkrati daje možnost, da se zdravi. Izpostavila je varnost, ki jo čuti ob Sebastjanu in razkrila, da ji veliko stvari v vsakdanu predstavlja sprožilce.

»Sem utrujena, na trenutke je vsega preveč. Prvič v življenju se počutim zares varno v odnosu, varno v razmerju. Ko sem sebe opolnomočila, sem tudi sebi ponudila varnost. Sebastjan se ni spremenil, ves čas je bil spoštljiv in ljubeč. Sebastjan mi predstavlja dom, ker me sprejema takšno, kot sem in vse moje barve.«

Še vedno doji

Spregovorila je tudi o dojenju in priznala, da sina, ki je star tri leta in nekaj mesecev, še vedno doji. Pravi, da živimo v obdobju, ki ni naklonjeno dojenju in da so se pod pritiski prehranske industrije razvili razni miti o dojenju, zaradi katerih mamice ukinjajo dojenje prezgodaj.

»Dojenje je veliko več kot hrana. Je povezanost, crkljanje, varnost. Današnja dominantna kultura je obsedena z ločenostjo in samostojnostjo. Kaj bomo naredili, da bo otrok čim prej samostojen?«

Sprašuje se, ali je to, kar je danes primerno, tudi najboljše in doda, da moramo utišati šum, ki prihaja iz okolice, zaupati svoji intuciji in svojim otrokom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Doliinar (@anadolinarhorvat)

Bo še kdaj stopila na gledališki oder?

Na koncu je Ana spregovorila še o svoji igralski karieri in odkrito priznala, da ne ve, ali jo bomo lahko še kdaj videli v vlogi igralke.

»Kaj se je zgodilo z mojim odnosom do gledališča? Imela sem zelo strasten odnos, ki je povezan z mojim otroštvom. Z nostalgijo. Moj odnos je nostalgične in čustvene narave. Po tem, ko se je rodil Lun, sem vedela, da moram dati odpoved v najboljši službi na svetu, da moram dati odpoved v najbolj nepravem trenutku.«

Nazaj ni mogla, ker je čutila, da je izgubila svoj namen in prišla do spoznanja, da ne deluje dobro v stresnem okolju.

»Zame pa je vsak nastop stres, vsako javno nastopanje, že vaja. Moj živčni sistem reagira kot da sem v neki preživetveni vlogi. Rabim varno okolje.

Gledališče pa za ljudi z večjimi travmami ni zdravo okolje. Mogoče, če bi se zdaj po letih dela na sebi vrnila, bi ga doživela drugače. A nisem še dovolj močna. Sovražim tekmovanja, razočaranja, preveč se navežem na ekipo.«

Doda še, da jo projekt, ki se ji zdi smiselen, lahko celo požre in sama enostavno postane projekt. Moti jo tudi, da si sam ne izbiraš vlog, najbolj od vsega pa jo prizadane nenehno dokazovanje, 'grebatostvo' in neiskrenost v odnosih.

»Trenutno sem mogče preobčutljiva za tako okolje. Veliko možnost dajem temu, da to ni moja pot, da je to nekaj, kar sem celo življenje poznala in da to ni moja pot, da je bolj moja pot delo z ženskami, odnosi, travmo, materinstvom, kreativnostjo.«

Celoten in izjemno čustven podkast Mater lahko poslušate na različnih platformah.

Preberite še: Sanjski moški: Blažev oče iskreno spregovoril o boleči ločitvi od mame Barbare

Morda vas zanima tudi: Prihaja zadnji retrogradni Merkur letos (kako ga preživeti in kako bo vplival na vas)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)