So dragi tekaški čevlji tudi najboljši?

O tem, kako kupiti dobre tekaške copate, razkrivata dva tekaška strokovnjaka.

16.9.2015 ob 8:00

superge_shutterstock_110884913.jpg

Po številnih vročinskih valih, ko so bile temperature za tek previsoke, smo dočakali dneve, ki so za to priljubljeno vrsto rekreacije idealni.

Že slediš Mični na Facebooku?

Zato marsikdo vsak dan preteče več kilometrov in se ob tem vprašuje tudi o primerni opremi za svoja stopala. »Ustrezna obutev ščiti ne le samo nogo, temveč celotno telo. Zavedati se je treba, da pri teku na telo delujejo sile, ki so do štirikrat večje od sile telesne teže posameznika. Več kilometrov pretečete, bolj so sklepi in hrbtenica pod mehaničnim pritiskom,« pravi tekaška trenerka Jasna Zagrajšek.

A ustrezna oprema ima tudi svojo ceno. Cene športnih copat so vedno višje, zato mnoge zanima, kaj je tisto, kar je vredno tolikšne razlike. »Včasih na zunanji pogled res ne vemo, zakaj en par stane 100 evrov in več, medtem ko lahko v trgovinah najdemo tudi takšne, ki so cenejši od 40 evrov. Blagovne znamke imajo seveda svojo ceno. To je jasno. Ampak blagovne znamke med drugim gradijo svoje dobro ime tudi na kakovosti, ki se čuti. Pri obutvi se hitro prepoznajo različnosti v podrobnostih, na primer v dodelanosti oblike, šivih, materialih, trpežnosti,« nam je pojasnil tekaški trener Urban Praprotnik.

superge_jasna.jpg

Najdražje ni nujno najboljše

Visoke cene proizvajalci zagovarjajo z najboljšo tehnologijo, ki jo uporabljajo pri razvoju obutve. Ta pa se ne izkaže vedno za uspeh. »V zadnjih osmih letih sem preizkusil že več kot 300 modelov različnih tekaških copat. Tehnologije, ki jih uporabljajo, so včasih bolj in včasih manj posrečene. Obljubljajo revolucijo, a čez nekaj let ni več ne duha ne sluha o tej revolucionarni rešitvi. Pri tem gre seveda pogosto za marketinške prijeme. Zelo drag tekaški čevelj še ni nujno boljši od cenejšega,« pravi Praprotnik.

Zagrajškova meni, da se cena copat, ki omogočajo varen tek, po navadi giblje okoli 100 evrov. »Zelo pomembno je tudi, da znate pravilno teči. Vsekakor se je treba naučiti pravilne tekaške tehnike. Mislim, da ne smemo gledati na tek preveč enostransko: 'Saj teči zna prav vsakdo.' Optimalna tehnika pomeni poleg najpomembnejšega dela opreme, ki je kakovostna tekaška copata, dobro koordinirane, racionalne in ekonomične gibe in s tem varen, hiter in lahkoten tek,« pravi Jasna Zagrajšek in tudi ona opozarja na marketinške trike. »Menim, da prodajna cena ni ključen dejavnik pri izbiri copate. Tudi najdražje copate niso nujno najboljše za vašo nogo. Dobro blažilno sposobnost in dolgotrajnejše ohranjanje te lastnosti tekaškega čevlja različni proizvajalci razvijajo različno tehnologijo (uporaba različnih gelov itd.), vendar naj vas vse te tehnologije ne zavedejo.«

superge_urban.jpg

Če obremenitev ni ublažena, pride do poškodbe

Pri nakupu športnih copat je najpomembnejše, da ugotovimo, kaj si želimo, kaj ustreza stopalu in kakšen profil tekača smo. »Pomembno je, da najdete primerno obutev, ki vam nudi ustrezno blaženje glede na vašo anatomijo stopala, saj pri teku prihaja do stalne obremenitve skočnega, kolenskega in kolčnega sklepa. Če ta ponavljajoča obremenitev nima ustreznega blaženja, lahko pride tudi do hudih poškodb,« svetuje Zagrajškova in dodaja, da moramo kupiti copate glede na tip stopala – stopalo z nizkim lokom (pronator), stopalo z visokim lokom (supinator) ali stopalo z normalnim lokom. Izbiro morate prilagoditi tudi glede na spol.

Ko kupujemo obutev, moramo biti pozorni na številko. Predvsem začetniki si velikokrat kupijo premajhne. Tekaška copata naj bi bila vsaj za pol številke večja od naše vsakodnevne obutve. »Med tekom stopalo namreč nekoliko zateče, zato potrebuje dovolj prostora, da nas ne začne tiščati. Med koncem najdaljšega prsta in copate naj bo za en prst prostora. Še vedno pa se morajo copate tesno prilegati peti, ki ne sme drseti z obutve. Torej se copata ne sme sezuvati,« svetuje tekaška trenerka.

superge_shutterstock_136846844.jpg

Nikar iz enih takoj na druge

Ne glede na kakovost tekaških čevljev, nam prav nobeni ne bodo služili do konca tekaške kariere. »Pogosto lahko preberemo ali slišimo, da moramo po 800 kilometrih teka tekaške copate zamenjati. To ne drži. Koliko kilometrov bodo zdržali, je odvisno od kakovosti materialov in izdelave, našega načina teka, telesne teže, terena in morda še česa,« pravi Urban Prapotnik. O relativnosti roka uporabe se strinja tudi Jasna, ki pravi, da naj bi dober čevelj zdržal od 500 do 1000 kilometrov. »Seveda pa je vse odvisno od proizvajalca in vrste terena, na katerem tečete. Pomembno je, da kljub še lepemu zunanjemu videzu vaš čevelj ne izgubi lastnosti blaženja in ne postane tog.«

Oba tekaška trenerja priporočata, da imamo vsaj ob prehodu na nove nekaj časa dva para copat. »Dobro je, da ne kupujemo novih tekaških copat šele takrat, ko smo stare že zelo obrabili. Nove si priskrbimo že prej in izmenično uporabljajmo stare in novejše. Pri tem se naše telo postoma prilagodi na spremembo v obutvi in hkrati razvijemo občutek, da bolje prepoznamo, kdaj je star tekaški čevelj počasi že za odpis,« meni Praprotnik.

Če so vaši treningi zelo raznoliki in tečete po različnih terenih, sta dva para copat še posebno priporočljiva. »En par copat, ki je stabilnejši, udobnejši in težji za vsakodnevni trening, drugi par pa lažji, manj stabilen za hitrejše teke in občasne nastope,« svetuje Jasna.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Shutterstock, Osebni arhiv, Jure Eržen/Delo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)