Slovenska znanstvenica: To je edina stvar, ki dokazano pomlajuje in podaljšuje življenje

Dr. Apolonija Bedina Zavec, ki je kot raziskovalka zaposlena na Kemijskem inštitutu, hkrati pa dela kot učiteljica joge, je razkrila, kaj dokazano pomlajuje in podaljšuje življenje.

10.3.2023 ob 9:53 | Foto: Getty | Avtor: S. S.

Slovenska znanstvenica: To je edina stvar, ki dokazano pomlajuje in podaljšuje življenje

“Ker sem po izobrazbi biologinja, se v službi ukvarjam tudi s tem, kako delujejo celice, in sproti prebiram najnovejša dognanja s tega področja. 

Na Kemijskem inštitutu imamo dostop do nekaterih najbolj eminentnih znanstvenih revij, v katerih spremljam tudi članke, ki govorijo o tem, kako ohranjati zdravo in mladostno telo tudi v poznejših letih.

Zaenkrat je edina stvar, ki dokazano pomlajuje in podaljšuje življenje, določena mera stradanja. To je bilo ugotovljeno v raziskavah, ki so jih izvedli na črvih, žuželkah in primatih. 

V znanstvenih krogih se veliko ukvarjajo s tem, da bi odkrili učinkovine, ki na telo delujejo podobno kot stradanje. Meni se sicer zdi, da je najbolj naravna in koristna metoda ta, da občasno zmanjšamo količino zaužite hrane.

Zmanjšati količino zaužite hrane sicer ni enostavno. Tudi meni ni prijetno, da kdaj ne jem, ampak včasih, ko je polna luna, se potrudim, da se malo postim. 

Zelo zagovarjam teorijo, da, kolikor se da, živimo v skladu z naravo tako, kot so živeli naši predniki. Torej da jemo zdravo hrano in se občasno postimo; predvsem spomladi, ko so tudi naši predniki imeli na razpolago najmanj hrane,” pravi Apolonija. Nadaljujte z branjem TUKAJ - Na OnaPlus.si.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)