Slovenka v Španiji: Upam, da v Sloveniji ne pride tako daleč

Veronika Grabner, ki že osmo leto živi v Madridu, Slovencem polaga na srce, naj jemljejo situacijo resno in ostanejo doma. 

28.3.2020 ob 5:50 | Foto: Reuters, osebni arhiv Veronike Grabner

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Slovenka v Španiji: Upam, da v Sloveniji ne pride tako daleč

Španija je po zadnjih podatkih zabeležila 4365 smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Po številu smrtnih primerov je prehitela Kitajsko, kjer se je virus najprej pojavil. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje so potrdili nekaj manj kot 60 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom.

Kako je v teh razmerah živeti v Španiji, nam je razkrila Slovenka Veronika Grabner, ki že osmo leto živi v Madridu, kjer je zaposlena kot direktorica jezikovne šole za otroke. Zmotili smo jo ravno med ploskanjem. »Trenutno ravno ploskamo. Vsak dan ob 20. uri zvečer gremo na okna in ploskamo zdravstvenim delavcem, pa tudi vsem tistim, ki skrbijo za nas. Vsi smo precej zaskrbljeni, ker ne vemo do kdaj bo to trajalo.«

Izredno stanje, ki mu ni videti konca

»Trudimo se, a ne kaže dobro. Tisti, ki jih poznam, se strogo držijo ukrepov, ki so jih uvedli. Enkrat tedensko greva v trgovino in nakupiva vse potrebno, ostalo pa sva strogo doma. Ravno v ponedeljek sem nakupovala in pred trgovino je bila približno 20 metrov dolga vrsta, med ljudmi pa je bil strog razmak dveh metrov. Pri vratih je bil nadzor. Šele ko nekdo zapusti trgovino, lahko vstopiš. Pri vratih ti tudi dajo rokavice,« je povedala v uvodu.Na delovno mesto je prenehala hoditi 12. marca, dva dni kasneje pa so razglasili izredno stanje. »Ne smemo na ulice, razen po hrano, v lekarno ali pa na sprehod s psom. Vsi, ki lahko, morajo delati od doma. Obstaja nekaj sektorjev, ki delajo, večina pa je v procesu pavziranja pogodbe, ki je kot nek vmesen korak, da ne pride do odpuščanja in da vseeno dobiš nadomestilo za brezposelnost, čeprav so mnoge odpustili.« Pove še, da je tudi nekaj nenavadnih primerov, ko morajo določeni na delo. Omeni tasta, ki dela v gradbeništvu in doda, da ji ni jasno, zakaj mora delati in zakaj se to dovoljuje, glede na to, da ne gre za nek ekstencialni sektor.

Pove, da je izolacija za Špance težka situacija, saj so po značaju zelo družabni. »Skušamo ostati pozitivni. Pogovarjamo se po Zoomu in socialnih omrežjih, kjer je nastalo tudi veliko iniciativ.« Pove še, da je čutiti veliko strahu, saj so ravno pred dnevi izvedeli, da bolnišnica, ki je v njem okrožju nima več kapacitet za sprejem novih bolnikov. Višek epidemije naj bi doživeli že ta teden ampak, kaj se bo res zgodilo, ne ve nihče.

Sporočilo Slovencem

Povprašali smo jo tudi, ali spremlja situacijo v Sloveniji in pove, da imamo pri nas vsaj to možnost, da gremo v naravo in tam nikogar ne srečamo, a se ji zdi, da ljudje prav to izkoriščajo. Upa le, da ne do te mere, da bi ogrožali druge. »Bi bilo bolje, da bi ostali doma,« pove in doda, da imajo v Španiji otroci vse, kar se tiče izobrazbe, na voljo preko spleta, pa tudi nacionalna televizija ves čas predvaja izobraževalne vsebine. »To, da ne smejo ven, je hudo za otroke. A, ko so zaprli šole in še niso razglasili izrednega stanja, so bili parki polni otrok, kar se mi je zdelo izjemno neodgovorno. Naslednji dan so jih zapečatili, danes pa je vse prazno. Na ulicah so policisti in vojska,« še pove in doda, da upa, da Sloveniji situacijo jemljemo dovolj resno in poziva vse, naj ostanemo doma. »Upam, da v Sloveniji ne pride tako daleč.«

Morda vas zanima tudi - Ksenija Benedetti: Za trenutek pozabite na dobičke

Preberite še - Zaradi koronavirusa sem rodila čisto sama (izkušnja Slovenke)

Morda vas zanima še - Izpoved bralke: Koronavirus mi jemlje pamet, strah me hromi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)