Skrbite za vitko postavo? 6 visokoenergijskih živil, ki se jim kljub temu ne bi smeli odrekati

Obstajajo živila, ki jih je kljub visoki energijski vrednosti priporočljivo redno umeščati v prehrano.

13.2.2019 ob 4:54

vitka_zenska_postava.jpg

Prehranske vrednosti živil še zdaleč ne določajo le džuli (kalorije). Veliko primerneje kot zgolj tem, je pozornost namenjati v njih prisotnim hranljivim snovem, ki prinašajo pozitivne učinke za zdravje in splošno počutje.

Obstajajo denimo takšna, ki se ponašajo z visoko energijsko vrednostjo in se jih vsi, ki skrbijo za vitko postavo, izogibajo. A se jim, kot je povedala prehranska strokovnjakinja Malina Malkani, ne bi smeli. Katera so živila, ki bi jih kljub visokim številom kalorij morali umeščati v vsakodnevno prehrano, razkriva Readers Digest.

Oreščki in iz njih pripravljena masla

Oreščki so polni maščob in s tem tudi džulov. En gram maščobe telesu doprinese 37,7 džulov (9 kalorij), enaka količina beljakovin ali ogljikovih hidratov na drugi strani le 16,7 enote energije.

A ne glede na to so tako oreščki kot iz njih izdelana masla na seznamu zdravju prijaznih živil, saj organizmu dovajajo beljakovine, vlaknine, zdrave nenasičene maščobe ter hkrati mnogo vitaminov, mineralov in fitonutrijentov.

Zato varujejo pred srčnimi boleznimi, skrbijo za zdravje možganov, dolgo ohranjajo sitost in prinašajo še druge pozitivne učinke. Številne študije so denimo dokazale, da redno uživanje zmernih količin oreščkov pripomore k izgubi in vzdrževanju telesne teže.

Džuli (kalorije): od 356 (85) do 419 (100) na približno peščico oreščkov, odvisno od njihove vrste.

kikirikiji_maslo_zlica_orescki_posoda_micna.jpg

 

Avokado

Okusen sadež v sebi skriva nemalo zdravih maščob ter s tem tudi džulov. Veliko več, kot drugi sadeži. A tako, kot v oreščkih, so tudi v mesu avokada zastopane nenasičene maščobe. Hkrati je ta sadež dober vir bakra, folne kisline, vlaknin in vitamina K ter zaradi maščob zagotavlja absorpcijo v njih topnih vitaminov: A, D, E in K.

Džuli (kalorije): približno 1005 (240) v povprečno velikem sadežu.

avokado_noz_deska_micna.jpg

Chia semena

Res je, bogata so z energijo, a tudi z drugimi hranljivimi snovmi. Na prvem mestu so tu vlaknine, kalciji, beljakovine, omega tri maščobe, cink in baker. Chia semena pozitivno vplivajo na krvni tlak in v organizmu delujejo protivnetno, saj blažijo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.

Džuli (kalorije): 293 (70) na jedilno žlico.

cia_semena_zlica_les_micna.jpg

Olivno olje

Olivno olje je odličen vir nenasičenih maščob, ki nižajo tveganje za srčne bolezni. Hranljiva vrednost olivnega olja je skrita v omega šest in omega tri maščobah ter v vitaminih K in E.
Zato varuje tudi zdravje možganov in pomaga pri vzdrževanju primerne telesne teže.

Džuli (kalorije): 502,4 (120) na jedilno žlico.

olivno_olje_olive_oljka_steklenica_micna.jpg

Mlečni izdelki

Mleko in mlečni izdelki telesu dovajajo beljakovine, kalciji, vitamin D, kalij in probiotične organizme. Čeprav se z njimi ponašajo tako polnomastni kot izdelki iz posnetega mleka, so drugi okusnejši in dlje ohranjajo sitost, kar velja tako za samo mleko kot za sire in druge mlečne izdelke.

Džuli (kalorije): 624 (149) na skodelico polnomastnega mleka.

mleko_vrc_kozarec_micna.jpg

Temna čokolada

Kakav ter iz njega izdelana temna čokolada vsebujeta veliko antioksidantov in ostalih hranljivih snovi. Kvalitetna temna čokolada med drugim telesu dovaja vlaknine, železo, magnezij, baker in druge minerale. Tu so še številni antioksidanti, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in možganov. Izberite sladico z vsaj 70 odstotki kakava in si vsak dan brez slabe vesti privoščite košček ali dva.

Džuli (kalorije): 649 (155) v tridesetih gramih.

cokolada_kakav_lesniki_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pozor, morda vam primanjkuje železa (znaki in kako ukrepati) ali pa 7 navad ljudi, ki jih prav nič ne vrže iz tira

Priporočamo tudi: Se zbujate neprespani? To so lahko razlogi, zakaj tako slabo spite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)