V tem delu dneva telo porabi največ džulov

Obstaja del dneva, ko si je najbolje privoščiti prigrizek, saj telo džule (kalorije) tedaj najhitreje spreminja v energijo.

22.11.2018 ob 5:22

zenska_lepotica_lepa_postava_jagode_kuhinja_spodnje_perilo.jpg

Presnova se razlikuje od posameznika do posameznika. Vendar to, kako hitro telo hrano pretvarja v energijo, ni odvisno zgolj od narave vašega metabolizma, temveč tudi od dela dneva, v katerem se pokrepčate z izbranim prigrizkom.

Kajti, kot so zapisali v spletni različici Cosmopolitana, je najnovejša raziskava dokazala, da obstaja čas, ko telo v enakih pogojih porabi tudi do 10 odstotkov več energije, kot v katerem koli drugem delu dneva. 

V študiji, ki jo povzema publikacija Current Biology so znanstveniki s področja cirkadialnega ritma ugotovili, da je presnova ob popolnem mirovanju telesa najhitrejša pozno popoldne oziroma zvečer. Tedaj deluje za 10 odstotkov hitreje, kot denimo zjutraj. Sedaj veste, kdaj je najboljši čas za prigrizek.

Brez drugih vplivov

Tako kot je zanimivo to dognanje, je bila zanimiva tudi pot do njega: strokovnjaki so v svojo študijo vključili majhen vzorec ljudi (samo sedem). Ti so mesec dni preživeli z njimi v laboratoriju ter bivali v "brezčasnosti", kar pomeni so bila okna laboratorija zaprta in zagrnjena, prav tako nikjer ni bilo ur.

Sodelujočim je bilo prepovedano uporabljati telefone in internet. Imeli so sicer natančno določene dnevne aktivnosti: čas za hranjenje in za spanje, hkrati so z namenom posnemanja potovanja skozi časovne pasove vsako noč v posteljo šli štiri ure kasneje.

"S tem smo preprečili, da bi se njihova notranja ura prilagodila določenemu dnevnemu ritmu," je povedala avtorica študije Jeanne Duffy z oddelka za motnje spanja in motnje cirkadialnega ritma v bolnišnici Brigham.

Ker se notranje ure sodelujočih niso mogle prilagajati zunanjim vplivom in niso mogli predvidevati, kdaj je čas hranjenja in počitka, so se morali zanašati zgolj na biološko uro. In prav od te je bila odvisna tudi njihova presnova.

Kot se je izkazalo, je bil metabolizem najpočasnejši pozno ponoči oziroma v zgodnjih jutranjih urah, najhitrejši pa 12 ur kasneje. Razlika v porabi energije telesa je znašala približno 544 džulov (130 kalorij). Toliko več jih je telo porabilo zvečer kot zjutraj.

Res je, da je bil vzorec majhen, a nedvomno ostaja dejstvo, da je naša presnova najhitrejša tedaj, ko se večina izogiba takšnim in drugačnim pregreham. Morda pa bi to lahko spremenili.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Uporabnice iskreno o menstrualni skodelici ali pa Na testu podloga za jogo Melon & Lime - je res vredna nakupa? (ocena učiteljice joge)

Priporočamo tudi: To je razlog, zakaj je vagina včasih grenka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)