Šest stvari, v katerih so levičarji boljši od desničarjev (in kaj vedno početi z desno roko)

Čeprav je domala vse prilagojeno tistim, pri katerih je dominantna desna roka, so levičarji včasih vendarle na boljšem.

26.8.2019 ob 6:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest stvari, v katerih so levičarji boljši od desničarjev (in kaj vedno početi z desno roko)

Večina je desničarjev. Takšnih, pri katerih je dominanta leva roka, je le okoli deset odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. A čeprav je dejstvo, da je svet prilagojen večini, so tudi levičarji včasih v prednosti, kar je dokazalo več raziskav.

Pri njih je manjše tveganje za težave z zdravjem

V študiji, katere rezultate je objavila publikacija Laterality se je izkazalo, da levičarji redkeje od desničarjev zbolijo za artritisom in čirom na želodcu. Strokovnjaki domnevajo, da je to povezano z genom, ki določa, katera roka bo dominantna.

Boljši so v orientaciji

V Reader's Digestu so povzeli izsledke raziskave ki je dokazala, da so levičarji v orientaciji boljši od desničarjev. Na testih, s katerimi so strokovnjaki preverjali sposobnost orientacije so namreč posamezniki, ki po večini uporabljajo levo roko, zagrešili manj napak od onih, pri katerih je dominantna desnica.

Hitreje okrevajo

Žrtve možganske kapi okrevajo hitreje, v kolikor pri njih glavno vlogo igra levica. Zakaj? Ker so centri za kognitivne sposobnosti pri levičarjih razporejeni po večjem področju možganov in so ob možganski kapi, ki praviloma prizadene le eno hemisfero, poškodovani v manjši meri oziroma ta poškodba vpliva na manjše število kognitivnih funkciji.

Tekmovalnejši so

Tekmovalnost je lastnost, ki je v sodobnem svetu ključna za uspeh in raziskava strokovnjakov z univerze Northwestern je postregla s podatkom, da so prav levičarji tekmovalnejši in manj naklonjeni skupinskemu delu od desničarjev.

Hkrati se bolje od tistih, pri katerih glavno vlogo igra desna roka, obnesejo v individualnih športih, kot sta boks in tenis. "Večina igralcev je desničarjev in jih soigralec, ki je levičar, zmede ter tako pridobi nekaj prednosti," so zapisali tamkajšnji raziskovalci.

Boljši so v videoigricah

Raziskava avstralske nacionalne univerze je pokazala, da levičarji v videoigricah prekašajo desničarje, saj lažje obdelujejo večje količine informaciji, ki jih prejemajo ob igranju igric in zato lahko hitreje sprejemajo prave odločitve ter v skladu z njimi pravilno ukrepajo.

Imajo boljši samonadzor

Še ena prednost, ki jo je izpostavila prejšnja študija: levičarji premorejo boljši samonadzor od desničarjev. Kar med drugim pomeni, da se lažje uprejo slaščicam, slabim razvadam in lažje obvladujejo napade besa.

Česa se ne sme početi z levo roko?

Ne glede na vse pa vendarle obstajajo stvari, ki se jih z levo roko ne sme početi. Denimo:

Pri mizi gre vse od desne

Osnovno pravilo slavnostnega obeda je, da se pijača vedno streže z desne strani. V resnici gre za nekakšen družbeni konsenz in osnovno pravilo bontona, ki je pač prilagojeno desničarjem.

Avtomobilska vrata se odpira z desno roko

Če potem, ko zaključite z vožnjo, vrata avtomobila odprete z levo roko, povečujete tveganje za nesreče. Zakaj? Ker je tako večja verjetnost, da ne boste opazili kolesarja, ki se pelje mimo vozila in mu boste z odprtimi vrati nastavili oviro.

Med odpiranjem vrat z desnico se telo obrne v tolikšni meri, da oči zaznajo dogajanje ob boku vozila in je zato verjetnost, da bi kolesarja ali motorista spregledali, manjša. Pravilo, ki je na Nizozemskem tako uveljavljeno, da tisti, ki ga med opravljanjem vozniškega izpita ne upoštevajo, na njem padejo.

Če ste lastnik iPhona, ga med pogovorom držite v desni roki

Študija, v kateri so preverjali moč signala različnih tipov pametnih telefonov in s tem slušnost pogovora je pokazala, da je, v kolikor omenjeni model telefona držite v levi roki, slabši sprejem. Kot pojasnjujejo v publikaciji Quartz, je to posledica položaja antene in oddajnika, ki sta prilagojena uporabi telefona v desni roki in na desnem ušesu.

Preberite še: Vsakodnevne navade, ki v resnici sploh ne škodujejo zdravju

Morda vas zanima tudi: Horoskop: 5 astroloških znakov, ki znajo poslušati svoje telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)