20.3.2021 ob 5:40 | Foto: Nata Vkusidey/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Meso je ena od sestavin zdrave in uravnotežene prehrane, saj je pomemben vir beljakovin, mineralov (železo, cink, selen) in vitamina B12. Dejstvo pa je, da ga njegovi ljubitelji pogosto pojedo preveč. Skupna količina zaužitega rdečega mesa in predelanih mesnih izdelkov naj ne bi presegala 300 gramov tedensko, količina nad 500 gramov na teden pa predstavlja resno tveganje za zdravje in med drugim viša možnost za nekatere oblike raka (debelo črevo, slinavka, prostata).
To pa je le en razlog, zakaj na tedenski jedilnik umestiti več brezmesnih obrokov ter prednost pogosteje nameniti sadju in zelenjavi. Nizamo še šest drugih, prav tako upravičenih.
Kvalitetno meso lahko znatno obremeni družinski proračun. Zagotovo je dražje kot so sezonska zelenjava, žita in stročnice, ki se ponašajo z visoko prehransko vrednostjo in telesu dovajajo veliko beljakovin, vlaknin, vitaminov ter mineralov.
Drži, da obstaja veliko načinov priprave mesa, a večina se zateka k tistim, ki jih že dobro pozna, zato med kuhanjem ne prideta do izraza domišljija ter kreativnost.
Drugačna zgodba je pri zelenjavi, gobah ali sadju v kulinariki. Z njimi je mogoče odkrivati vedno nove načine ter tudi okuse, ki jih, kadar obroki temeljijo na mesu, najbrž ne bi nikoli spoznali.
Artičoke, cikorija, brokoli in rdeča pesa so trenutne zvezde kuhinje. Ponudba zelenjave in sadja pa je praktično neskončna, prav tako obstaja veliko receptov za pripravo in tudi na takšen način boste lahko razširili svoja obzorja ter spoznavali različne svetovne kuhinje in zelenjavo, ki vam je bila prej neznana.
Osvajanje zdravega načina prehranjevanja se začne doma. Otroci, ki od malih nog spoznavajo pomen sadja in zelenjave, svoje navade ohranjajo tudi v poznejših letih ter jih prenašajo na kasnejše rodove.
Zlasti, če boste za svoje jedi izbirali ekološko pridelano lokalno zelenjavo. S tem boste vplivali na zmanjšanje toplogrednih plinov, ki se v ozračje spuščajo ob masovni vzreji živali in tudi ob prevozu izdelkov na police bližnjih trgovin ter s tem pozitivno vplivali na okolje.
Naj gre za lokalne kmete, manjše prodajalne lokalnih živil ali branjevke na tržnicah. Ker je sveža, lokalna zelenjava dostopna tam, kjer se jo vzreja, se z nakupom podpira lokalne proizvajalce in lokalno skupnost. Od česar imata korist ponudnik in potrošnik, saj slednji lahko tako dodobra spozna poreklo živil, ki se znajdejo na njegovem krožniku.
Povzeto po 24sata
Preberite še: Zakaj mesa ne bi smeli odtajati v mikrovalovki
Morda vas zanima tudi: Kako dolgo smete v zamrzovalniku hraniti meso
oddajte komentar