Sedem živil za hitro presnovo

Zakaj ji ne bi malo pomagali?

23.3.2017 ob 10:28

presnova.jpg

Presnova je v veliki meri pogojena z dednostjo. Prav genom se nekateri lahko zahvalijo, da pojedo ogromne količine hrane in se pri tem ne zredijo, drugi pa čokolado samo pogledajo in že so tu posledice. A vendar na presnovo ne vpliva samo genetika, na srečo jo lahko pospeši tudi prava hrana. Predvsem sledeča živila.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku. 

Beljakovine

Telo beljakovine med drugim potrebuje za izgradnjo mišic. Če se te ne obnavljajo, presnova deluje počasneje. V študiji, ki jo povzema publikacija Nutrition & Metabolism se je izkazalo tudi, da imajo beljakovine močan termičen učinek, prav zaradi tega presnova po zaužitju mesa, jajc, stročnic, mlečnih izdelkov deluje hitreje. Za optimalne učinke bi na dan morali v telo vnesti 10 gramov beljakovin na kilogram telesne teže.

Jagodičevje

Ne samo, da je okusno. Jagode, maline, borovnice in podobni sadeži se ponašajo z visokim odstotkom vlaknin, prav te varujejo pred debelostjo, sladkorno boleznijo tipa dve in pred srčnimi boleznimi, ob tem spodbujajo presnovo ogljikovih hidratov, zato velja z njimi večkrat obogatiti jedilnik. Na srečo se bliža njihova sezona.

Kava

Res je, težko bi jo imenovali hrana, pa vendar. Študija, objavljena v publikaciji Nutrition and Metabolism je dokazala, da se presnova po skodelici kave poveča vsaj za 11 odstotkov. Zlasti pozitivno vpliva na presnovo maščob, vendar je ta učinek v znatni meri povezan s težo tistega, ki jo uživa. V reviji American Journal of Physiology so zapisali, da presnovo maščob pri ženskah zmerne teže poveča za 29, in pri debelih ženskah za 11 odstotkov.

Jajca

Kot je povedala prehranska strokovnjakinja Maria Marlowe, lahko eno umešano jajce na dan znatno pripomore k ožjemu pasu. "Jajca so priporočljivo živilo v prehrani. Zlasti v kombinaciji s polnozrnatimi izdelki znatno pospešijo presnovo ter pripomorejo k tanjšanju maščobnih oblog," je povedala in dodala, da so posamezniki, ki so sodelovali v študiji o vplivu jajc na hujšanje in so osem tednov vsak dan pojedli vsaj eno, izgubili več kilogramov v primerjavi s tistimi, ki jajc niso umestili na svoj jedilnik.

Pekoče paprike

Začimbe, kot so pekoče paprike, vsebujejo antioksidant kapsaicin, za katerega so številne študije dokazale, da izjemno pospeši presnovo in z njihovo pomočjo telo na dan izgori do 50 kalorij več.

Kokosovo olje

Uporabno je v lepoti in tudi v prehrani, saj vsebuje srednje verižne trigliceride, ki glede na študijo univerze McGill spodbujajo izgubo v telesu nakopičenih maščob. Uporabite ga torej za pripravo jedi in z njim nadomestite maslo ali olivno olje.

Morske alge

So odličen izvor joda, minerala, ki je zaslužen za pravilno delovanje ščitnice. Kot so dokazali na medicinski šoli univerze Kalifornija, je prav ščitnica s svojimi hormoni odgovorna za številne presnovne procese v telesu in ti lahko potekajo nemoteno le, kadar ta žleza pravilno deluje. Je kdo za suši?

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)