Sedem razlogov za bolečine v križu (in kako se jim izogniti)

Za bolečine v križu ali v drugem delu hrbta so lahko krive tudi nekatere pijače in oblačila.

2.11.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem razlogov za bolečine v križu (in kako se jim izogniti)

Polovica odraslih se občasno sooča z bolečino v križu ali drugem delu hrbta, mnogi jo premagujejo s protibolečinskimi zdravili, ki pa odpravljajo le posledice in ne tudi vzroka.

Zato je dobro vedeti, kaj je največkrat krivo za neprijetne bolečine in z izogibanjem temu kar najbolj zmanjšati možnost, da bi se sploh pojavile.

Kaj torej najpogosteje izzove bolečine?

Ozka oblačila in visoke pete

Čeprav so ozka oblačila, zlasti hlače in krila, privlačna na pogled, ovirajo pravilno gibanje bokov in višajo tveganje za bolečine v križu.

Ker visoke pete obremenjujejo hrbtenico in telo postavljajo v nenaraven položaj, ustvarjajo pritisk na mišice spodnjega dela hrbta. To so razlogi, zaradi katerih so velikokrat odgovorne za to, da vas po celodnevnem nošenju boli hrbet.

V korist zdravja hrbtenice se raje odločajte za udobna oblačila in za obutev s peto, ki ni višja od petih centimetrov.

 Visoke pete niso prijazne do hrbtenice. Foto: Sergey Kirsanov/Gettyimages

Pod stresom ste

Kadar telo sprošča veliko hormonov stresa, se mišice instinktivno napnejo, napetost v njih pa vodi v boleč vrat, ramena in hrbet.

Študije so pokazale, da je z umeščanjem sprostitvenih tehnik v vsakdan mogoče znatno ublažiti bolečine v križu.

Spite na neprimernem vzglavniku

Velik in udoben vzglavnik res zagotavlja prijetno spanje, a povzroča bolečine v hrbtu, saj glava in hrbtenica, kadar je vzglavnik previsok, nista v pravilnem položaju.

Primernejši so nižji vzglavniki, tveganje za bolečine v hrbtenici zmanjša tudi med spanjem med kolena položena blazina. Dokazano je, da tako vrši najmanj pritiska na spodnji del hrbta.

Pijete sladke gazirane pijače

Sladke gazirane pijače niso zdrave. Ne zgolj, da povzročajo sladkorno bolezen in višek kilogramov, odgovorne so lahko tudi na bolečine v spodnjem delu hrbta.

Pretirano uživanje sladkih gaziranih pijač in energijskih napitkov viša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, kar se odraža z ostro bolečino. Ta je včasih posledica zadrževanja plinov v prebavilih, v vsakem primeru je žejo boljše kot z njimi gasiti z vodo.

Preprečevanje bolečin v hrbtu je še en razlog za izogibanje gaziranim pijačam.

Narobe pomivate posodo

Nagibanje nad korito med pomivanjem posode ustvarja pritisk na spodnji del hrbtenice, povzroča preobremenjenost mišic na tem delu telesa in vodi v zoprne bolečine.

Ker telo ob pomivanju hitro kar samo zdrkne v neprimeren položaj, pred omarico postavite nižjo pručko in nanjo stopite z eno nogo. Telo bo tako v za hrbtenico veliko boljšem položaju.

Pogosto hodite po stopnicah

Čeprav je hoja po stopnicah zdrava navada, ni najbolj prijazna do spodnjega dela hrbta. Če vas pogosto pestijo bolečine v kolenih ali hrbtu, raje izberite drugo obliko vadbe.

Če pogosto trpite zaradi bolečin v križu, hoja po stopnicah ni najboljša vadba.  Foto: Nanci Santos/Gettyimages

Berete v postelji

Če v postelji, naslonjeni na blazine, radi berete, trpijo vaša hrbtenica in ramena, kar na koncu pripelje do bolečin v križu.

Sicer lepi navadi se zato raje predajajte v udobnem stolu, kjer bo imela hrbtenica dobro oporo, postelja naj bo samo za spanje.

Povzeto po portalu brightside

Preberite še: Tri preproste raztezalne vaje za preprečevanje bolečine v hrbtu

Morda vas zanima tudi: Težave s križem: kdaj je čas za operacijo (nasvet ortopeda)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)