Najboljši naravni viri železa (s pravilno hrano do boljšega zdravja)

Pomanjkanje železa povzroča številne težave z zdravjem, zato je treba s pravilno prehrano poskrbeti, da bo tega minerala v krvi vedno dovolj.

17.10.2023 ob 1:28 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljši naravni viri železa (s pravilno hrano do boljšega zdravja)

Prenizka količina železa v telesu je pogosta težava, ki se med drugim odraža z bledikavo kožo, dovzetnostjo za virusne in bakterijske okužbe, pomanjkanjem energije in težavami s koncentracijo.

Kronično pomanjkanje železa vodi v anemijo, stanje, ki označuje prenizko raven rdečih krvnih telesc, s tem je oviran prenos kisika do vseh telesnih organov. Za zdravljenje slabokrvnosti zdravniki predpišejo zdravila, ki stanje povrnejo na pravo raven, še bolje se je temu izogniti z uravnoteženo prehrano in z živili, ki vsebujejo veliko železa. Tu je nekaj najboljših virov tega minerala.

Rdeča pesa

Dobra stara rdeča pesa upravičeno sodi med najbolj zdrava živila na svetu. Med drugim zato, ker vsebuje veliko železa in je odlična za osebe, ki jim tega minerala primanjkuje.

Ob tem vsebuje še veliko vlaknin, drugih vitaminov in mineralov ter je skozi vse leto odlična popestritev jedilnikov.

 Rdeča pesa upravičeno sodi med zelo zdrava živila.   Foto: Diana Taliun/Gettyimages

Robidovo vino

Pri slabokrvnosti priporočljiva pijača, saj vsebuje veliko železa in vitamina C. Ta je ključen za dobro absorpcijo tega elementa.

Ker gre za alkoholno pijačo, robidovo vino ni primerno za otroke, tudi za odrasle je za izboljšanje krvne slike dovolj deciliter te pijače na dan.

Semena (bučna, lanena ali sezamova)

Številna semena so dober vir železa. Dobrodošla so kot prigrizek ali dodatek različnim jedem: juham, solatam, smutijem, pecivom, jogurtu … Skratka veliko je načinov, kako jih vključiti v prehrano.

Bučna semena so dober vir železa. Foto:  Nodar Chernishev/Gettyimages

Jetra

Drobovina sodi med bogate vire železa, jetra pri tem zavzemajo eno najpomembnejših mest. Tudi zato, ker vsebujejo še druge minerale, vitamine in beljakovine, ki so nepogrešljivi za zdravje.

Rdeče meso

Z mesom ni dobro pretiravati, a zmerno uživanje rdečega mesa je priporočljivo z vidika dobre krvne slike, bogato je namreč z železom.

Ob tem je treba dodati še, da železo, ki je zastopano v živilih živalskega izvora, telo lažje izkoristi od železa iz rastlinskih virov.

Fižol

Fižol je ena najpomembnejših stročnic in nepogrešljiva sestavina uravnotežene prehrane. Ne samo, ker je okusen, v sto gramih kuhanega fižola je tudi 5,1 miligrama železa.

Fižol je tudi zaradi vsebnosti železa pomembna sestavina zdrave prehrane.

Čičerika

Odlična je za prebavo in za krvno sliko. Sodi med živila, ki vsebujejo veliko železa, vitamina C in folne kisline, tri ključne elemente za sintezo hemoglobina.

Povzeto po portalu zadovoljna.dnevnik.hr

Preberite še: Železa je lahko tudi preveč (kje so vzroki in kako ukrepati)

Morda vas zanima tudi: Vse, kar morate vedeti o grozdni kuri in zdravilnih učinkih grozdja na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)