Sedem izjemno zdravilnih učinkov češenj

Češnje imajo izjemen zdravilni učinek, so polne vitaminov in mineralov, odličen antioksidant, po njih pa naj bi tudi boljše spali.

1.6.2021 ob 10:45 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

Sedem izjemno zdravilnih učinkov češenj

»Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši …« si lahko prepevamo te dni, ko je čas za češnje. Letos jih sicer ni v izobilju, a kljub temu, nekaj si jih vseeno že lahko privoščimo. Češnje so ene najbolj priljubljenih sadežev, so polne vitaminov in mineralov, premalokrat pa omenjamo, da imajo pravzaprav izjemen vpliv na zdravje.

Tukaj je sedem zdravilnih učinkov češenj, ki jih je zbral Healthline.

1. Polne so hranljivih snovi

Majhni in okrogli sadež so različnih barv in okusov, ne glede na sorto pa so polne vlaknin, vitaminov in mineralov. Energetska vrednost skodelice češenj znaša 405 kJ (97 kalorij), v njej sta 2 grama proteinov, 25 gramov ogljikovih hidratov, 3 grami vlaknin, 18 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C, 10 % kalija, 5 % bakra in 5 % mangana. Vsebujejo pa tudi vitamin B, vitamin K in magnezij.

Češnje zato krepijo imunski sitem, pomagajo do lepše kože, blagodejno delujejo na živčni sistem in krvni tlak ter krepijo številne druge vitalne funkcije našega telesa.

2. Bogate so z antioksidanti, delujejo protivnetno

Visoka vsebnost rastlinskih spojin je razlog, da imajo češnje tako velik vpliv na zdravje. Resda se ta vsebnost glede na vrsto češenj razlikuje, vseeno pa so odličen antioksidant. Ta pomaga pri spopadanju s kroničnimi boleznimi in varuje pred prezgodnjim staranjem. V 11 od 16 raziskav so tudi dokazali, da češnje uspešno ustavljajo vnetja.

Odprta kuhinja piše -  Češnje: peclji in koščice niso za v smeti

3. Pomagajo pri regeneraciji po telesni vadbi

Raziskave o antioksidantih in protivnetnih učinkovinah so pokazale tudi, da imamo zaradi češenj manj bolečin v mišicah po telesni vadbi, zmanjšujejo tudi tveganje poškodb in vnetja mišic. Še posebej naj bi bil zdravilen sok črnih češenj, po katerem radi posegajo tudi profesionalni športniki, zlasti kolesarji in maratonci.

Študija med 27 športniki je pokazala, da so tisti, ki so 10 dni pred maratonom vsak dan pojedel 480 mg črnih češenj, dosegli 13 % odstotkov boljše čase kot ostali in pri tem utrpeli manj bolečin v mišicah kot testna skupina.

4. Krepijo zdravje srca

S češnjami tudi varujemo svoje srce, saj zmanjšujejo tveganja za srčne bolezni. Za to zlasti skrbi kalij, ki ga že z eno skodelico češenj v telo dobimo dovolj, da pozitivno vpliva na zdravje srca. Uravnava srčni utrip in krvni tlak, zato imajo ljudje, ki uživajo veliko češenj, manj možnosti za srčno kap ali druge srčne bolezni.

5. Odpravljajo simptome artritisa in putike

Zmanjšujejo tudi raven sečne kisline v telesu in tako hkrati blažijo simptome putike in vrste artritisa, ki povzroča zatekanje, vnetje in bolečine v sklepih.

Študija je pokazala, da se je pri 10 žensk po dveh porcijah češenj ponoči izdatno zmanjšala raven sečne kisline v telesu. V drugi raziskavi, med 633 ljudmi, ki imajo težave s putiko, pa so tisti, ki so dva dni zapored jedli sveže češnje, imeli kar 35 % manj težav in bolečin zaradi putike.

6. Izboljšujejo spanec

Češnje poleg že vsega zgoraj naštetega vsebujejo tudi melatonin, hormon, ki pomaga uravnavati cikel spanja.

Dvajsetim ljudem, ki so sedem dni zapored pili koncentriran češnjev sok, se je raven melatonina močno dvignila, prav tako so spali dlje in bolj kakovostno kot tisti iz testne skupine.

7. So odličen dodatek k dieti

Češnje so zelo vsestranski in zelo okusen sadež. Tako tiste bolj kot tudi malo manj sladke lahko zlahka kombiniramo z veliko vrstami hrane, prav tako njihove proizvode, kot so suhe češnje ali češnjev sok.

V svojo (dietno) prehrano jih lahko vključite sveže kot sladek prigrizek, vmejšajte jih v jogurt ali sadno solato, skuhajte kompot, zmrznjene vmešajte v smuti, odlične so tudi v omaki k mesu …

Preberite še: To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli borovnice

Morda vas zanima tudi: Štiri živila, ki topijo trdovratne maščobe na trebuhu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)