25.5.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Humus je priljubljen namaz, ki izvira iz Bližnjega Vzhoda in na jedilnikih povsod po svetu pridobiva vse vidnejše mesto.
Izvirni recept se je, kot za Red Online navaja kuharska mojstrica Roanna Day, skozi zgodovino izgubil in dandanes obstaja nešteto različic tega namaza, ki je bil v arabske kuharske knjige zapisan že v srednjem veku.
Običajno je pripravljen iz čičerike (hummus namreč v arabskem jeziku pomeni čičerika) tahini omake, olivnega olja, soka limone in česna. Ne samo, da je okusen, vsebuje tudi številne hranljive snovi.
V stotih gramih humusa je približno 693,88 džulov (166 kalorij), 9,6 grama maščob, 7,9 grama beljakovin, 14,3 grama ogljikovih hidratov in šest gramov vlaknin.
Hkrati s tolikšno količino telo prejme 21 odstotkov priporočene dnevne količine folne kisline, 18 odstotkov magnezija, 14 odstotkov železa, 12 odstotkov cinka, 10 odstotkov vitamina B6 ter sedem odstotkov kalija. Takole pa vpliva na telo in zdravje:
Kronična vnetja vodijo v številne resne bolezni. Humus vsebuje veliko sestavin, ki kronična vnetja premagujejo. Eno od njih je olivno olje, ki premore veliko antioksidantov, med drugim oleokantal. Ta se ponaša z učinkom, ki je primerljiv z učinkom nekaterih protivnetnih zdravil.
Podobno velja tudi za semena sezama. Ta so sestavina tahini omake in v telesu znižujejo količino markerjev IL-6 in CRP, ki višajo tveganje za artritis.
Humus je sijajen vir prehranskih vlaknin, ki pozitivno vplivajo na delovanje prebavil. Ena od študiji je dokazala, da z 200 grami humusa tedensko v črevesju naraste količina prebavi koristnih mikroorganizmov, denimo bakterij bifido, hkrati se zniža količina škodljivih mikrobov.
Humus ima nizek glikemični indeks kar pomeni, da ne povzroča naglega porasta ter padca krvnega sladkorja, s tem znižuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
Bolezni srca so kriva za vsako četrto smrt širom sveta, humus pa vsebuje snovi, ki znižajo tveganje zanje. Med drugim niža količino slabega holesterola v krvi.
Več raziskav je pokazalo, da humus spodbuja izgubljanje kilogramov in pripomore k vzdrževanju zdrave telesne teže. Zanimivo je dejstvo, da je bilo med tistimi posamezniki, ki so sodelovali v eni od njih ter so redno uživali humus oziroma čičeriko, manj prmerov prekomerne telesne teže kot med sodelujočimi, ki teh živil niso imeli na jedilniku. Prav tako so imeli prostovoljci iz prve skupine v povprečju za 5,5 centimetrov manjši obseg pasu.
Sestavine:
Priprava:
V sesekljalniku zmešajte čičeriko, sesekljan česen, tahini omako, olje in sok limone. Zmešajte v gladko zmes, posolite in poskusite ter po potrebi dodajte še malo tahini omaka ali soka limone.
Prestavite v stekleno posodo in postrezite.
Preberite še: Deset najboljših živil za lažje učenje
Morda vas zanima tudi: Kefir ali jogurt: Kateri je bolj zdrav in kakšna je sploh razlika med njima
oddajte komentar