Še en razlog, zakaj jesti čokolado

Veseli ga bodo zlasti športniki.

28.10.2016 ob 8:10

cokolada.jpg

Sladkanje s temno čokolado že dolgo ne velja več za nekaj slabega. Če pa se pridno in redno predajate vadbi, si jo morate prav vi privoščiti večkrat. Znova igrajo glavno vlogo v kakavu prisotni antioksidanti.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Dokazi

Nedavna, na avstralski univerzi Deakin izvedena študija, je namreč dokazala, da uživanje približno 40 gramov temne čokolade na dan izjemno izboljša športno izvedbo. Zakaj? Ker v kakavu prisotni flavonoidi okrepijo pretok krvi po telesu, posledično pa v organe pride več kisika in fizične obremenitve so lažje premagljive. 

Devet, v raziskavi sodelujočih moških, je vadilo na sobnem kolesu. Sprva teden dni brez pomoči temne čokolade. Po dvotedenskem premoru pa so pred istimi treningi vsak dan zaužili 40 gramov slaščice. 

Kako pomaga

Ta je izboljšala izkoristek kisika in pljučno kapaciteto ter v krajšem času zagotovila premagovanje daljših razdalj. Kot so ocenili strokovnjaki, je temna čokolada rezultate oplemenitila za 17 odstotkov. 

Če bi torej radi malce izboljšali svoj čas na maratonu, na kolesarski dirki ali bi le radi izvklekli več iz treninga na sobnem kolesu, je temna čokolada vaša pot do uspeha.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)