S temi šestimi navadami si najbolj uničujete oči

Ker so le zdrave oči tiste, ki zagotavljajo brezhiben pogled v svet, se izogibajte nekaterim napakam, ki jim po mnenju okulistov najbolj škodujejo.

8.8.2018 ob 4:19

pregled_oci_okulist_zenska_micna_vid_slepota_racunalnik.jpg

Obstajajo stvari, s katerimi vsakodnevno nevede ogrožate zdravje oči. Ker je skrb zanje osnovna preventiva v namen ohranjanja dobrega vida poglejte, kaj bi po mnenju okulistov, ali, če hočete oftalmologov, morali prenehati početi. Šest očem najbolj neprijaznih niza Insider.

Celodnevno zrenje v zaslone

Dandanes so le redki trenutki, ko pred očmi ni takšnega ali drugačnega zaslona. Tu so televizija, računalniki, tablice, telefoni, bralniki in še bi lahko naštevali. Oči zato skoraj nimajo priložnosti, da bi se spočile, to pa nanje ne vpliva najbolje.

"Zdravje oči je ob zrenju v zaslone neredko v drugem planu in če bi mi zlata ribica izpolnila eno željo, bi ta bila, da bi ljudje manj časa namenjali ekranom," je povedala Preeya K. Gupta, oftalmologinja na očesnem centru univerze Duke.

S tem ne misli, da bi se jim morali povsem odpovedati, kar je skoraj nemogoče, treba pa je razmišljati, kako ob uporabi zaslonov vendarle zavarovati tudi zdravje oči.

Kot priporoča Guptova, naj bo zaslon od njih odmaknjen vsaj 60 decimetrov, vsakih 20 minut pa pogled odmaknite od njega. Svetloba z zaslona naj bo blažja, od svetlobe v okolici. Tudi to vpliva na zdravje oči.

Pri tem bodite pozorni na pogostost mežikanja. Kajti ob zrenju v zaslon praviloma mežikamo redkeje, s tem se izsušijo oči. "Količina mežikov se ob gledanju na ekran zmanjša za polovico, oči so tako premalo navlažene in bolj dovzetne za zunanje dražljaje, saj je poškodovan njihov zaščitni filter."

Pozabljanje na redne preglede

Redni pregledi pri okulistu niso nesmiselni, čeprav z očmi sicer nimate težav. "Z rednimi pregledi je mogoče odkriti zgodnje stadije bolezni, ki vodijo v poškodbe vida, v končni fazi tudi slepoto," je povedal oftalmolog Ming Wang in dodal: "V nobenem primeru pa s pregledom ne odlašajte, če opažate poslabšanje vida ali druge težave z očmi."

Zanemarjanje vpliva dima na oči

Ne pozabite, da cigaretni dim, tudi tisti, iz vodnih pip, slabo vpliva na zdravje oči. "Kajenje zmanjšuje količino kisika v krvi in negativno vpliva na zdravje krvnih žil, vse to se odraža tudi na očeh," opozarja okulist Alan Mendelsohn in dodaja: "Kajenje je povezano s prezgodnjim nastankom sive mrene in nekaterih drugih bolezni oči, ki kvarijo vid ter povzročijo slepoto."

Skratka: čeprav ste vedeli, da je kajenje zdravju neprijazno, morda niste vedeli, da je izjemno škodljivo tudi za oči.

S kontaktnimi lečami ne postopate pravilno

Čeprav menite, da lahko kontaktne leče nosite dlje, kot navaja njihov rok uporabnosti, se okulisti s tem ne strinjajo. "Leče redno nadomeščajte z novimi in nikoli jih ne nosite čez noč," opozarja Wang.

Prav tako je pomembno, da jih pravilno shranjujete ter vzdržujete, kar pomeni, da jih shranjujete v primerni embalaži, v temu namenjeni tekočini in jih v oči vstavljate ter iz njih odstranjujete s čistimi rokami, sicer lahko na njih prisotna, čeprav nevidna umazanija, vodi v resne okužbe oči.

Pozabljate na sončna očala

"Sončna očala še zdaleč niso zgolj modni dodatek, temveč so, kadar ste zunaj, obvezna oprema, saj oči ščitijo pred sončnimi žarki. Kljub temu nanje mnogi pozabljajo," je povedal Mendelsohn.

"Kvalitetna sončna očala varujejo notranje in zunanje očesne organe. Primerno jih je nositi tudi v oblačnih dneh, saj UV žarki pronicajo skozi oblake. Poiščite za vas popolna očala, ki jih boste z veseljem nosili. V njih ne samo, da boste videti čudovito, prav tako boste z njimi zaščitili svoje oči." 

Pretiravate s kapljicami za suhe oči

Kadar so vaše oči suhe in rdeče, si pomagate s kapljicami, ki blažijo ali povsem odpravijo te simptome, vendar po njih ne bi smeli posegati prepogosto, saj s tem prinašajo več negativnih učinkov.

"Ob prepogosti uporabi kapljic, oko začne izločati manj naravnih solz, zato na dolgi rok  suhost oči še poslabšajo," opozarja Wang. Poleg tega so lahko rdeče in suhe oči pokazatelj resnejšega obolenja. S kapljicami odpravite le posledice tega, ne pa tudi vzrokov. Nedvomno bi bilo bolje, da opravite pregled pri okulistu, kot da oči zdravite na lastno pest.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)