Resnica o plodnosti starejših moških: Res lahko kadarkoli postanejo očetje?

V telesu moškega res vse življenje nastajajo spolne celice, vendar spočetje novega življenja ni odvisno le od njih.

8.6.2023 ob 2:25 | Foto: Eduardo Munoz/Reuters | Avtor: M. FL.

Resnica o plodnosti starejših moških: Res lahko kadarkoli postanejo očetje?

Ameriški igralec Al Pacino bo pri 84-ih postal oče. Njegovo 53 let mlajše dekle Noor Alfallah je v osmem mesecu nosečnosti, za zvezdnika bo to četrti otrok. Robert De Niro je star 79 let dobil sedmega otroka.

Res je, da se zvezdniki v marsičem razlikujejo od običajnih smrtnikov, vendar se ob takšnih novicah poraja vprašanje: lahko moški res, ne glede na starost, kadarkoli postanejo očetje?

Tu je odgovor

Ko fantje zakorakajo v puberteto, začne v njihovem telesu nastajati sperma. Ta se tvori vse do konca življenja, razen kadar so posredi težave z zdravjem. Torej je teoretično povsem mogoče, da moški, star 90 let, spočne novo življenje.

Leta 2012 je denimo naslove medijev polnil Ramijt Raghav, ki je oče postal star 96 let, s čimer je podrl svoj rekord izpred dveh let, ko je otroka dobil pri 94-ih.

A zgolj to, da moško telo do smrti proizvaja spolne celice, ne pomeni, da starost ne vpliva na plodnost.

Po 40 začne padati

"Kot pri ženskah tudi pri moških plodnost začne z leti padati. Moda tako, kot drugi organi, začno slabše delovati," je pojasnil specialist urolog Scott Lundy s klinike Cleveland in dodal:

"Staranje vpliva na kvaliteto spermijev z vidika njihove hitrosti, morfologije in koncentracije v semenski tekočini. Vse to otežuje oploditev. Moške spolne žleze s staranjem proizvajajo tudi vse manj sperme."

Ena od raziskav je denimo pokazala, da je možnost za spočetje novega življenja pri moških, starejših od 40 let, za 30 odstotkov manjša kot pri moških, mlajših od 30 let.

Še druge ovire

Vendar težava ni samo v težji oploditvi, s staranjem se pri moških spolnih celicah pogosteje pojavljajo genetske abnormalnosti, pogostejša je erektilna disfunkcija ter druge težave z vidika spolnega zdravja.

Goroden Koff/ Gettyimages

Tu so še splošne težave z zdravjem, kot je visok krvni tlak, ki lahko vplivajo na verjetnost oploditve.

Višje tveganje za bolezni

Vse to so dejavniki, ki nižajo možnost za spočetje novega življenja. Genetske abnormalnosti spermijev oziroma mutacije genov višajo še tveganje za razvojne motnje otrok, denimo za Downov sindrom, cistično fibrozo in hemofilijo.

Raziskave so pokazale še, da je pri otrocih očetov, starejših od 40 let, petkrat višje tveganje za avtizem kot pri otrocih očetov, ki so stari manj kot 30 let.

Prav tako je pri prvih nekaj višje tveganje za shizofrenijo in druge mentalne težave kasneje v življenju.

Povzeto po portalu The Conversation.com

Preberite še: 7 zahrbtnih sprememb, ki se v telesu zgodijo po 30. rojstnem dnevu

Morda vas zanima tudi: Rekli so ji, da je neplodna, a je spremenila prehrano in zanosila


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)