Moški, pozor! Ta hrana škoduje plodnosti

Obstajajo novi dokazi, da pica, hamburgerji in podobna živila negativno vplivajo na kvaliteto sperme in s tem na plodnost.

12.7.2019 ob 2:45

moski_GettyImages-622993568.jpg

Ljubitelji hitre hrane pozor: sedaj obstajajo konkretni dokazi, da pica, hamburgerji in predelana živila niso kriva le za bogato obložen trebuh in povečujejo tveganje za nekatere oblike raka, temveč, kot navaja Insider, tako imenovana zahodna dieta znižuje tudi število spermijev v semenski tekočini in s tem ogroža plodnost.

Nova študija, katere rezultate so letos predstavili v evropskem društvu za človeško reprodukcijo in embriologijo je vključevala 2935 mlajših Dancev, njen namen pa je bil prepoznati učinke hrane na število spermijev v semenski tekočini. To velja za pomemben dejavnik plodnosti, prav tako prehrana vpliva na libido in na morebitne težave v spolnosti, kot je erektilna disfunkcija.

V študiji, ki je trajala med letoma 2008 in 2017 so znanstveniki moške glede na njihov način prehranjevanja razdelili v več skupin. 

Zahodni način: moški, ki se večinoma prehranjujejo s hitro hrano, predelanimi mesninami, predelanimi žiti, energijskimi pijačami in slaščicami.

Čista prehrana: moški, ki večinoma posegajo po ribah, perutnini, sadju, zelenjavi, vodi.

Klasična danska prehrana: hladno predelano meso, cela žita, majoneza, ribe, mleko, lokalne začimbe.

Vegetarijanska hrana: moški, ki prisegajo na hrano z veliko sadja, zelenjave, sojinega mleka in jajc.

Jasen vpliv

Analiza rezultatov je pokazala, da je bilo pri tistih, ki so večinoma uživali tako imenovano čisto hrano, v semenski tekočini največ spermijev, v skupini onih, ki so prisegali na zahodno dieto pa najnižje. Vegetarijanci so bili po kvaliteti na drugem, moški, ki večinoma uživajo tradicionalno dansko hrano pa na tretjem mestu.

"Naši rezultati so potrdili domneve, da prehrana vpliva na kvaliteto semenske tekočine in s tem na možnost za spočetje novega življenja," so v povzetku zapisali avtorji.

Nekaj zank

Res je sicer, da ima študija nekaj pomanjkljivosti: vanjo so bili vključeni le Danci, kar pomeni, da je rezultate težko posplošiti na svetovno populacijo, prav tako niso bili upoštevani drugi dejavniki, ki nedvomno vplivajo na kvaliteto sperme, denimo genske predispozicije, uživanje nekaterih zdravil ter dejavniki iz okolja, kot je onesnažen zrak, kljub temu pa ni mogoče spregledati učinka načina prehranjevanja.

Zdrav življenski slog za dobro plodnost

Po navedbah klinike Mayo je normalna količina spolnih celic med 15 in 200 milijonov v mililitru sperme. Tamkajšnji strokovnjaki navajajo, da za razliko od žensk, ki ne morejo vplivati na število jajčec, moški z življenjskim slogom vendarle lahko poskrbijo za kvalitetno semensko tekočino in za višje število spermijev.

Tako kot avtorji zadnje raziskave izpostavljajo zdrav način življenja, uravnoteženo prehrano, zdrave maščobe, oreščke in zdrave beljakovine. Hkrati temu v prid priporočajo izogibanje kajenju in pretiravanju z alkoholom, kar prav tako negativno vpliva na število spermijev v semenski tekočini in s tem na plodnost.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 6 mitov o zanositvi, ki jim ne bi smeli verjeti Ali pa: 5 vrst trebuščkov, ki niso posledica debelosti

Preberite še: Slab libido, neukrotljiv apetit in drugi znaki, da vam primanjkuje beljakovin


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)