21.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Rdeča pesa je gomoljnica, ki se ponaša z mnogimi pozitivnimi učinki na zdravje. Med drugim odpravlja slabokrvnost, premaguje utrujenost, pospešuje presnovo, pozitivno vpliva na odpornost, je prijazna do srca in ožilja, saj čisti krvne žile in preprečuje nastanek krvnih strdkov, dobra je tudi za možgane.
Novejše raziskave ugotavljajo, da njena pigmenta (betain in betanin) dokazano delujeta protivnetno in sta zaslužna za to, da rdeča pesa niža krvni tlak. Nepogrešljiva je pri razstrupljanju, kajti spodbuja delovanje jeter. Zaradi obilice vlaknin je odlična zaveznica dobre prebave.
Okusen dar narave je ob prej omenjenih pigmentih bogat vir folne kisline, aminokislin, joda, kalcija, magnezija, železa, vitaminov A, B1, B2, C, E in drugih telesu prijaznih snovi.
In še ena pozitivna stran: rdeča pesa je okusna, radi jo imajo stari in mladi ter tvori odlične kombinacije z drugimi živili, zato je lahko vedno in vsak dan sestavina zdravih obrokov. Tudi (ali zlasti) solat.
Poglejte pet receptov za solate iz rdeče pese in njihove največje učinke. Verjemite, pogosto bodo na vaši mizi.
Jed, ki telesu pomaga pri prebavi in presnovi maščob, skrbi za zdrave krvne žile in pospešuje pretok krvi.
Sestavine za eno osebo: en gomolj rdeče pese, en korenček, trije stroki česna, 100 gramov orehov, sol, poper, olivno olje ter jabolčni kis po okusu.
Priprava: korenček in rdečo peso naribajte na strgalu v večjimi luknjicami. Dodajte sesekljan česen, orehe, začinite po okusu in zmešajte.
View this post on Instagram
Če je vaša presnova malo uspavana, je ta solata odlična za vas. Premaguje tudi težave s kožo in slabim zadahom.
Sestavine: en gomolj rdeče pese, 200 gramov svežega zelja, dve jabolki, tri žlice olivnega olja, žlička soka limone, svež peteršilj.
Priprava: rdečo peso in jabolka naribajte, dodajte na rezance narezano zelje in začinite z oljem ter sokom limone.
Kombinacija s popolnim okusom, ki blagodejno vpliva na kožo, skrbi za dobro zdravje in ne obremeni prebavil.
Sestavine: en gomolj rdeče pese, eno večje jabolko, tri žličke soka limone, ena žlička medu.
Priprava: jabolko in rdečo peso narežite na drobne kocke. Dodajte sok limone in žlico medu ter uživajte v lahki večerji.
View this post on Instagram
Sestavine: en gomolj rdeče pese, 150 gramov parmezana, dva korenčka, trije stroki česna, 50 mililitrov sladke smetane, sol in poper po okusu.
Priprava: očistite peso in korenje, ju naribajte, dodajte sesekljan česen. Začinite z začimbami in dobro premešajte.
Tako pripravljeno solato posujte s parmezanom in preljite s smetano.
Jed, ki obnavlja kožo in čisti obraz. Z rednim uživanjem polt postane elastična, sveža in zdrava na pogled.
Potrebujete: eno rdečo peso, 150 mililitrov jogurta, 150 gramov suhih sliv, 150 gramov orehov in žličko medu.
Priprava: rdečo peso očistite in naribajte. Suho sadje in orehe narežite na drobne koščke. Zmešajte in dodajte jogurt ter med.
Nasvet: v vseh receptih je rdeča pesa surova. Če vam bolj odgovarja kuhana, jo lahko skuhate in uporabite enako kot surovo. Res je, da surova ohrani več hranljivih snovi, a tudi vpliv kuhane na zdravje ni nezanemarljiv.
Recepti s portala Stil.rs
Preberite še: Zimska živila za zdravje in lepoto
Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Smuti z rdečo peso in robidnicami
oddajte komentar