Razlogi za boleče dojke pred menstruacijo (in kako ublažiti težave)

Razlogi za boleče dojke pred menstruacijo se najpogosteje skrivajo v hormonskem dogajanju, obstaja pa nekaj načinov, ki lahko prinesejo olajšanje.

29.10.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Razlogi za boleče dojke pred menstruacijo (in kako ublažiti težave)

Bolečina v dojkah je pogosta spremljevalka predmenstrualnega sindroma. Gre za skupek simptomov, ki se pojavijo pred menstruacijo in so odraz hormonskega dogajanja v telesu.

Kaj še bi morali vedeti o bolečih dojkah pred menstruacijo in kaj lahko storite za boljše počutje? Tu je nekaj odgovorov.

Razlogi za predmenstrualne bolečine v dojkah

"Medicinski izraz za predmenstrualno zatekanje dojk in za bolečine v njih je mastalgija oziroma mastodinija," je pojasnila ginekologinja in porodničarka Kecia Gaither in dodala: "Tako kot vsi drugi spremljevalci obdobja pred nastopom menstruacije je tudi ta posledica hormonskih sprememb v telesu."

"Glavno vlogo pri tem igrata količini hormona estrogena in progesterona," pojasnjuje Prudence Hall, ustanoviteljica in direktorica medicinskega centra The Hall Center iz Santa Monice.

"Nekaj tednov pred menstruacijo količina estrogena naraste, kar povzroči nabreklost dojk. Približno teden dni pred menstruacijo progesteron povzroči zatekanje mlečnih žlez, posledično dojke postanejo napihnjene, trde, zatečene, težke in boleče."

 

Ob tem oba hormona spodbujata še zadrževanje vode v zgornjem delu telesa, torej tudi v dojkah, kombinacija se odraža kot napete in boleče dojke. Simptomi so praviloma najizrazitejši tik pred menstruacijo, med njo ali najkasneje po njej se umirijo.

Kako ublažiti bolečino

Obstaja nekaj načinov, ki lahko pomagajo pri blaženju bolečine v dojkah:

Poskrbite, da bo v vaši prehrani več vitaminov B6, E in magnezija

Manjša študija je pokazala, da uživanje hrane, bogate z vitaminoma E in B6 lahko ublaži predmenstrualno bolečino v dojkah. Vitamina namreč omilita vnetne procese, vendar ju je treba telesu dovolj zagotoviti preventivno in ne šele, ko se bolečina pojavi.

"Po dveh mesecih rednega jemanja vitaminskih dodatkov s tema vitaminoma je bil pri ženskah neprijeten občutek v dojkah manj moteč," je pojasnila Gaitherjeva.

"Magnezij je nepogrešljiv za vzdrževanje pravilnega hormonskega ravnovesja, blaži napetosti v dojkah in pomaga pri nastajanju serotonina v možganih, s tem je bolečina manj izrazita," je povedala Hallova in dodala, da magnezij uravnava telesne tekočine in tudi tako blaži napetost ter bolečino v dojkah.

Vadite

Najbrž je zadnje, kar vam pride na misel ob bolečih dojkah in ostalih spremljevalcih dnevov pred menstruacijo, vadba, a ta lahko pomaga pri blaženju bolečine.

"Z vadbo se ohranjajo zdrave mišice in zmanjšuje se število maščobnih celic, ki povzročajo vnetja, katera so med razlogi za bolečino," navaja Hallova. Vadba prav tako spodbuja nastajanje endorfinov, kemikalij, ki veljajo za naravne blažilce bolečine.

Gaitherjeva dodaja še, da se med vadbo pospeši krvni pretok, s tem v vse organe, tudi v dojke pride več kisika, kar lahko prinese olajšanje:

"Zmerna vadba lahko pomaga. Razmislite o plavanju, zmernem teku ali hoji pol ure na dan."

Nosite športni modrček

Modrček, ki dojkam zagotavlja dovolj podpore, hkrati pa jih ne utesnjuje, je v tistih dneh vaš prijatelj.

Najboljša izbira so zato udobni športni modrčki brez kosti in ozkih trakov, saj je v njih pritisk na dojke manjši, s tem je manjša bolečina.

Športni modrček je v tistih dneh odlična izbira.

Spremenite prehrano

Prigrizki, kot so čips, slane prestice in podobno res najbolj dišijo, a pred in med menstruacijo se jim je bolje izogibati.

"Pretiravanje s soljo je povezano z močnejšo menstrualno bolečino, tudi z bolečino v dojkah, saj sol v telesu zadržuje vodo, posledično so te bolj nabrekle in težje," opozarja Hallova.

Po njenem mnenju se je v tistih dneh priporočljivo izogibati kavi, sladkorju, alkoholu in nasičenim maščobam. Namesto teh v prehrano vključite več vlaknin, zdravih maščob, kalcija, magnezija in prej omenjenih vitaminov, ki blažijo simptome.

Naravni zavezniki

Bolečino v dojkah lahko omilijo tudi protibolečinska zdravila, ki so na voljo brez recepta, a bolje si je pomagati z naravnimi pripomočki, ki vsebujejo kalij in tako spodbujajo izločanje viška tekočine iz telesa.

Kot učinkovitega Gaitherjeva priporoča čaj iz posušenih regratovih korenin, saj ima diuretični učinek in spodbuja izločanje v tkivih nakopičene tekočine, je pa treba biti z njim previden, da ne pride do dehidracije. Več kot dve skodelici na dan nista priporočljivi.

Druga izbira je svetlinovo olje. To vsebuje gama-linolensko kislino, ki deluje protivnetno in s tem blaži bolečine v dojkah.

Raziskave sicer niso pokazale natančnega vpliva na bolečine teh dveh pripomočkov, ki delujeta različno na posameznice, a je dobro preskusiti njihove učinke in se pred tem o primernosti uporabe posvetovati z zdravnikom.

Pomagajo tudi nekateri čaji.

Kdaj obiskati zdravnika

Boleče dojke pred in med menstruacijo torej ne prinašajo razloga za zaskrbljenost, obstajajo pa primeri, ko je bolečina prisotna dlje in brez očitnega razloga, tedaj je treba obiskati zdravnika, ki bo prepoznal pravi razlog, med katerimi so:

  • Cista
  • Rak (v redkih primerih)
  • Določena zdravila (Kontracepcija)
  • Težave, kot posledica okužb
  • Velike spremembe v teži
  • Kirurški posegi

Drugi znaki, da bi morali obiskati zdravnika, so izcedek iz bradavic (zlasti, če je krvav ali rjav), neobičajne spremembe v barvi ali obliki dojk, zatrdline v tkivih dojk.

Zdravnik bo predpisal primerne preiskave  v obliki fizičnega pregleda, ultrazvok dojke in mamografijo ter po potrebi biopsijo.

Monografski pregled je sicer priporočljiv za vse po 50. letu starosti.

Povzeto po portalu Health.com

Priporočamo tudi: Miha Kobal: Krompir Ane Roš je vreden 1 evro za kos

Preberite še: To se zgodi, če ne nosite modrčka

Morda vas zanima tudi: Izpoved Slovenke, ki je zbolela za rakom dojk: Spoznala sem, da imam zlatega moža


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)