Pomemben posnetek za vse ženske, ki so starejše od 20 let: Takšno je pravilno samopregledovanje dojk

Rožnati oktober je tokrat osredotočen na opozarjanje, kako zelo pomembno je, da ženska sama pregleduje in opazuje svoje telo in dojke. Če ne veste, kakšna je pravilna metoda, potem ste na pravem naslovu.

13.10.2021 ob 5:20 | Foto: Drazen Zigic/GettyImages | Avtor: P. Pa.

Pomemben posnetek za vse ženske, ki so starejše od 20 let: Takšno je pravilno samopregledovanje dojk

Oktober je mesec, ki je namenjen ozaveščanju raka na dojkah. Letošnji Rožnati oktober poteka pod sloganom Bodi in ostani zdrava. S tem želijo opomniti na to, da lahko predvsem ženske same naredimo veliko za svoje zdravje.

Rak dojk je eden najbolj pogostih rakov pri ženskah v razvitem svetu in tudi pri nas strokovnjaki beležijo, da pojavnost v zadnjih desetletjih narašča. Na pojav raka dojke vplivajo različni dejavniki, od starosti, spola, dejavnik materinstva, pozna menopavza, hormoni, kontracepcija, debelost in tudi dednost – mutacije v genih BRCA1 in BRCA2.

Pri tem raku pa je pomembno in spodbudno dejstvo, da je možnost odzravitve velika, če je rak odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Ključnega pomena pri tem je torej preventiva in samopregledovanje dojk.

Nasveti, ki štejejo

Strokovnjaki svetujejo, da se s samopregledovanjem začne že zgodaj, kmalu po 20. letu. Opravljati bi ga morale enkrat na mesec, najbolj je med 7. in 10. dnevom po začetku menstruacije. Za ženske v menopavzi čas pregledovanja ni tako pomemben, a je ključnega pomena, da si pregledujejo dojke vedno isti dan v mesecu. Pri samopregledovanju je treba biti pozoren na morebitne spremembe, zatrdline, spremembe v obliki dojke in barvi kože. Če ženska pri samopregledovanju zatipa zatrdlino, opazi izcedek iz bradavice ali ugreznjeno bradavico, pa naj obišče zdravnika.

Na spletni strani Europa donne Slovenije, neprofitni organizaciji, ki ozavešča o raku na dojkah, nudi podporo bolnicam in z akcijami spodbuja ženske k samopregledovanju so delili nasvete, kako pravilno pregledati dojke.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)