Prihaja poletje: kako se spraviti nazaj v formo?

Ključni so dober načrt, postopnost in redna prehrana. S prvimi rezultati pa bo prišla tudi motivacija za naprej.

3.5.2016 ob 6:30

shutterstock_303936200.jpg

Po koncu hladnejšega obdobja leta bomo soncu počasi spet nastavili svojo kožo, kaj kmalu pa bo tu tudi poletje, ko si bomo nadeli kopalke. Ker v preteklih mesecih gotovo niste vadile toliko, kot bi morda poleti, je vaše telo treba ponovno spraviti v tisto pravo formo. Kako pa to narediti? Vse se začne z dobrim načrtom, dobro pripravo in dovolj motivacije. Če boste izhajali iz sebe, bodo spremembe kmalu vidne, ne pozabite pa, da je najpomembnejša postopnost.

Podroben načrt. Preprosto je reči, da v ponedeljek začneš telovaditi, nekaj drugega pa je, da se tega potem tudi držiš. Prav lahko se namreč zgodi, da je že v torek ta vadba težka, do petka pa ni o njej ne duha ne sluha več. Zato se usedite in zberite ter na list papirja napišite načrt za ves teden ali celo mesec. Sprva si postavite majhne cilje – takšne, da boste spet osvojili zdrave navade, pri čemer vam bodo dodatno zadovoljstvo dal občutek, da ste danes spet naredili tisto, kar ste si zastavili. Tako se boste z veseljem lotili novih podvigov in novih načrtov.

shutterstock_274546628.jpg

Začnite z malim. Če ste bili dlje časa neaktivni, je treba začeti skorajda na začetku. Telo, ki ni vajeno intenzivnejše vadbe, je treba nanjo pripraviti postopno, sicer tvegate tudi poškodbe in izgubo motivacije. Vaše telo se mora počasi privaditi na nov ritem, pri tem pa bodite brez skrbi: če boste zadane manjše cilje vestno izpolnjevali, se boste prav kmalu vrnili v stanje kondicije, ki ste jo imeli lansko poletje.

Ne preskakujte obrokov. Čeprav telesno aktivnost pogosto povezujemo z dietami, tega ne dajajte v isti koš. Bolj ko je telo aktivno, več energije potrebuje, vaše mišice pa potebujejo več beljakovin. Odmislite torej preskakovanje obrokov, jejte večkrat po malo, nekaj pa prigriznite tudi po vadbi. Jejte raznovrstno hrano, če želite spremeniti svoje prehrambne navade, pa zmanjšajte količino sladkorja in nasičenih maščob.

Telesu zagotovite energijo. Nedavna raziskava je pokazala, da vitamin D povečuje vzdržljivost telesa in omogoča, da lažje prenašamo tudi težja fizična bremena. Energijo vsak dan trošimo za vsakodnevne aktivnosti, tudi poslovne, zato se poslužujte tudi vitaminov.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)