Preprosti nasveti, kako med prazniki NE uničiti svojega telesa

Tudi tedaj, ko so mize bogato obložene in kozarci vedno polni, se je mogoče izogniti posledicam prazničnega uživanja v jedači in pijači.

22.12.2018 ob 5:33

prazniki_miza_hrana_meso_noz_micna.jpg

Bližajoči se prazniki so polni lepih trenutkov in veselega pričakovanja, a imajo tudi temnejšo plat: okusna hrana, veliko posedanja, premalo spanja in dokajšna količina rujne kapljice na zdravje in počutje ne vplivajo vedno najbolje.

Praznični kilogrami so dejstvo, kot tudi pregovorni maček, ki ga povzroča pretiravanje s hrano in pijačo. Pa je vsemu temu mogoče ubežati? Je mogoče čez praznike ostati zdrav, fit in bistre glave? Kot je za Pure Wow povedal prehranski strokovnjak Charles Passler, je. In to s tremi, povsem preprostimi triki.

Imejte načrt

Na tegobe se je najbolje pripraviti. In tegobe so v tem primeru slabo počutje po obilnem obroku, po pretiravanju s slaščicami in po prepogostih zdravicah. Passler v izogib temu priporoča:

"Pred prazničnimi dogodki osnujte načrt. Pomislite, kaj vse bo na njih na voljo, odločite se, kaj ter v kolikšnih količinah boste jedli in pili, ter se držite meja. Če veste, da bo na družinskem srečanju slavna babičina potica (ki se ji je res nemogoče upreti), se odločite, da se boste drugim slaščicam odrekli in boste uživali v  tistem, kar imate res radi. Zmerno, seveda."

Pijte veliko vode

Med prazniki se veliko vrti tudi okoli kuhanega vina, penine in drugih alkoholnih pijač. A pretiravanje ima visoko ceno. Nutricionist v izogib plačilu svetuje:

"Vedno, preden popijete alkoholno pijačo, ne glede na njeno vrsto, popijte kozarec vode. Tako boste preprečili, da bi popili preveč alkohola, hkrati se boste izognili dehidraciji, ki je največkrat kriva za glavobol naslednji dan. In se čez dan izogibajte alkoholu, če veste, da vas pri večerji čakajo zveneče zdravice."

Izberite pravi krožnik

Samopostrežna večerja. Obilica različnih jedi, pestra izbira in veliko skušnjav. Le kako se jim upreti? Passler ima tudi v tem primeru aduta v rokavu:

"Namesto velikega, vzemite manjši krožnik. Denimo desertnega ali tistega, ki je namenjen solati. Kajti na velikem krožniku je veliko prostora in nanj boste brez težav naložili dve različni vrsti mesa, tri že na videz okusne priloge in omake. Če pa bo na krožniku prostora manj, za to ne bo priložnosti. In ker na njem ne bo treh kupčkov različnega krompirja in še testenin, jih ne boste pojedli. Tako preprosto je."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako pozimi najbolj škodujemo svojim lasem ali pa To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)