Pozor! Po masaži nikar ne počnite TEGA

Da bi masaža dosegla maksimalen učinek, se morate tik po njej izogibati nekaterim početjem.

31.5.2022 ob 5:41 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor! Po masaži nikar ne počnite TEGA

Masaža ne zagotavlja le boljšega počutja, ne glede na to, za katero se najraje odločate, prinaša tudi številne pozitivne učinke na zdravje.

Da bi ti bili res takšni, kot ste se jih nadejali je dobro vedeti, česa neposredno po njej ne smete početi. Opozarja portal Global spa.

Ne pozabite na hidratacijo

Masaža izzove dehidracijo, zaradi katere je ovirano delovanje tako krvnega kot limfnega pretoka. Slednji tako ne more iz telesa odstranjevati strupenih snovi, posledično se te kopičijo v organizmu, s čimer je izničen en od učinkov masaže: detoksikacija.

Da bi ta bila maksimalna, po tovrstni negi pijte dovolj običajne vode. Izogibajte se čajem, kavi, alkoholu in drugim pijačam z diuretičnim učinkom.

Ne prhajte se takoj po masaži

Večina se po masaži oprha, predvsem z namenom, da bi s kože sprali masažno olje. To je še ena napaka, ki bi se ji morali izogibati.

Eterična olja, ki se med postopkom nanašajo na kožo, se med masažo segrejejo, da bi se povsem vpile v celice, pa potrebujejo vsaj še eno uro. 

Zato je s prho po masaži priporočljivo počakati prav toliko časa.

Ne prhajte se s toplo vodo

Ko končno nastopi pravi trenutek za prhanje, opustite misel na dolgo, vročo prho ali takšno kopel.

Kajti lahko se zgodi, da med masažo pride do kakšne poškodbe in vroča voda bi vnetje samo še poslabšala. Raje se zato oprhajte s hladno oziroma mlačno vodo, pod vplivom katere se bodo mišice dodatno sprostile.

Če občutite bolečino, na njeno mesto polagajte hladne obkladke.

Po masaži ne jejte obilnih obrokov

Masaža izzove lakoto, ki je posledica povečanega krvnega pretoka in pospešenega delovanja drugih telesnih funkcij. Vendar obilen obrok po njej ni najboljša ideja, saj preobremeni prebavila in povzroči napihnjenost ali celo krče ter izzove utrujenost.

Namesto obilnega, si zato po masaži privoščite lahko jed.

Ne ukvarjajte se z dejavnostmi, ki zahtevajo fizične napore

Uro trajajoča masaža sprošča um in telo. Naj oboje v takšnem stanju ostane tudi potem, ko se tovrstno razvajanje zaključi. Kar pomeni, da neposredno po masaži niso priporočljive dejavnosti, ki zahtevajo veliko fizičnega napora.

Raje počivajte, berite knjigo, posedajte v naravi in se še naprej sproščajte. Vsaj štiri do šest ur po masaži so fizični napori odsvetovani, zato se je nanjo dobro naročiti tedaj ko veste, da si boste lahko večino dneva vzeli čas za razvajanje sebe in svojih misli ter telesa.

Preberite še: Preženite tesnobo in stres z masažo posebne točke na dlani

Morda vas zanima tudi: Maserji razkrili, kaj si mislijo, ko obdelujejo vaš hrbet


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)