Po tej osebi v družinskem drevesu si najverjetneje podedovala največ genov

Pri dedovanju genov je poleg mame in očeta izredno pomembna vloga še ene osebe.

1.1.2022 ob 5:15 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Po tej osebi v družinskem drevesu si najverjetneje podedovala največ genov

Pri dojenčkih velikokrat ugotavljamo, komu so bolj podobni. Imajo oči po mamici, so njihove poteze bolj podobne očkovim? Geni se dedujejo po enem in drugem, starša pa nista edina, ki imata izjemno pomembno vlogo pri prenosu genskega zapisa. Ključna naj bi bila namreč babica, in sicer tista po materini strani.

O tem se je v svoji knjigi z naslovom Metagenalogija: samoodkrivanje skozi psihomagiko in družinsko drevo razpisal čilenski esejist Alejandro Jodorowsky, kjer pojasnjuje, kako geni lahko preskočijo generacijo in kako se predvsem DNK babice po materini strani prenaša na vnuke. Slednja namreč nosi največ odgovornosti za dedovanje genskega zapisa. Zato mnogo otrok bolj kot na svoja starša spominja na tete, strice, babice in dedke. Morda po babici podedujejo luknjice v ličkih, špičasta ušesa, ali le delček, nekateri pa so jim na las podobni kar v celoti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LE FASHIN (@lefashin_)

V povprečju naj bi od babic in dedkov podedovali kar 25 odstotkov DNK-ja. Znanstvena raziskava na univerzi Cambridge pa je pokazala, da babice po materini strani kar 25 odstotkov svojih X-kromosomov prenesejo na svoje vnuke. Nasprotno babice po očetovi strani svoje gene prenesejo le na vnuke ženskega spola. Nanje prenesejo kar 50 odstotkov X-kromosomov.

Izjemno pomembne vloge pa babice ne igrajo le pri genskem temveč tudi emocionalnem razvoju svojih vnukov. Znanstveniki ugotavljajo, da se deduje tudi čustvovanje. Čustva, ki jih je doživljala babica, ko je v trebuhu nosila mati svojih vnukov, se namreč pogosto pojavljajo tudi pri njenih vnukih, saj se informacije beležijo znotraj našega DNK-ja.

Preberite še: "Kaj nas preganja? Biološke ure in prizidki." (piše: Maja Fister)

Morda vas zanima tudi: Epidemija in nosečnost: stres vpliva na plod v trebuščku, prvi val je pustil vidne posledice #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)