Pet žensk iskreno, zakaj so izgubile poželenje

Razlogi za izgubo poželenja in volje do seksa so različni, prav tako različne so rešitve za omenjeno težavo.

4.6.2023 ob 10:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet žensk iskreno, zakaj so izgubile poželenje

Vsak par prehaja skozi različna obdobja razmerja in se zgodi, da nastopi tudi sušno, v katerem se seks umakne na stranski tir.

V večini primerov se zadeva sčasoma vrne na prava pota, se pa lahko zgodi, da spolno življenje povsem zamre. Kje tičijo razlogi za to?

Težko bi vse vrgli v isti koš. Včasih je kriv stres, drugič pomanjkanje časa, vzgoja otrok … Takole je pet žensk spregovorilo o njihovih razlogih za upad spolne sle in strokovnjaki imajo predloge, kako zadeve izboljšati.

Kontracepcijska tabletka je ubila moj libido

"Najprej sem mislila, da nisva normalna. Ljubila sva se šestkrat na teden najina strast je bila prav živalska. Po letu in pol zakona sem nenadoma izgubila zanimanje za seks. Sama sebe sem prisilila, da sem se mu prepustila enkrat na teden, da mož ne bi mislil, da je kaj narobe.

Dejansko ni bilo nič narobe. Še vedno sem ga ljubila, a moji hormoni niso sodelovali z mano. Nikoli ni naredil nič narobe, razumel me je, nikoli me ni v nič silil ali mi očital.

Na koncu sem spoznala, da so za vse krive moje kontracepcijske tabletke. Ko sem jih nehala jemati, se je prebudilo tudi najino spolno življenje. Sedaj se ljubiva vsaj trikrat na teden." Heather J.

Mnenje strokovnjaka: "Čeprav se to ne zgodi večini žensk, se nekaterim lahko," je povedala ginekologinja Jennifer Wider in dodala: "V tabletkah so hormoni, odziv telesa nanje se od ženske do ženske razlikuje, veliko je odvisno tudi od koncentracije hormonov v tabletkah."

" Če opazite, da slabo vplivajo na libido, se o tem posvetujte z ginekologom, ki bo našel primerno zamenjavo. Res ni treba, da bi zaradi te zaščite trpelo spolno življenje."

Odkar imam otroke, mi ni več do spolnosti

"Dokler sem bila mlajša, mi nihče ni povedal, da bo seks potem, ko bom postala mama, drugačen. Vedno sem utrujena in zvečer je zadnje, kar si želim, sleči se in po nosečnosti partnerju pokazati svoje telo.

Ne razumite me narobe, ljubim ga in obožujem najino skupno življenje, ni mi pa všeč moje telo hkrati bi, potem ko otroka zaspita, najraje samo spala tudi sama. Imava dva otroka, mlajša od štirih let in mož je zaradi mojega zavračanja velikokrat jezen name. Vendar njega cele dneve ni doma in ne razume, kako te lahko otroci izčrpajo." Juliet M.

Nasvet strokovnjaka: "Materinstvo korenito spremeni spolno življenje. Utrujenost, stres, nezadovoljstvo z videzom, vse to vpliva nanj," meni psihologinja Ramani Durvasula in pojasnjuje: "Velja to za vse ženske? Ne. V veliko primerih pa je to dejstvo.

Biti mama pomeni vedno skrbeti za druge in seks lahko postane samo še ena zahteva. O tem se je treba pogovoriti s partnerjem, mu pojasniti svoje občutke in mu razložiti, da za upad spolne sle ni krivo to, da je izginila ljubezen, temveč so v ozadju drugi razlogi."

"Malce spustite svoje kriterije, otroke kdaj zaupajte v varstvo, v vzgojo znatneje vključite partnerja, se razbremenite in čas posvečajte tudi sami sebi. S tem, ko boste bolj spočiti, bo možnost, da se bo vrnil seks, večja."

Stres je ubil mojo spolno slo

"Dobesedno sem se nekega jutra prebudila in nisem več čutila želje po seksu. Zveni nenavadno, kajti nisem se prebudila in ga prenehala ljubiti.

Še vedno me je privlačil, le moja spolna sla je izginila. Težko sem mu to pojasnila. Moški ne razumejo ženskih hormonov, niti sama nisem dojela, kaj se dogaja. Zaradi tega sva se skoraj razšla.

Fant je moje zavračanje vzel osebno in je mislil, da ga ne ljubim več. To seveda ni bilo res. Skupaj sva obiskala zdravnika, ta je pojasnil, da je upad moje spolne sle povezan s stresom na delu in znotraj družine. On se je zato počutil bolje, saj je razumel ozadje mojega obnašanja." Ruth L.

Mnenje strokovnjaka: "Stres je postal nova realnost za ljudi, na žalost ima velik vpliv tudi na spolno življenje. Edina rešitev v tem primeru je iskanje sprostitvenih tehnik in načinov za obvladovanje napetosti.

Spolnost je pomemben del zveze in škoda bi bilo, da ta propade zaradi stresa in preobremenjenosti, ki sta premagljiva ali vsaj obvladljiva," je povedala Durvasulova.

Po 23 letih zakona ga imam dovolj

"Poročena sva že več kot 23 let. V najini spalnici nikoli ni bilo mrtvo, a povedano iskreno, dovolj imam. Seks je zame le še obveznost.

Moj mož ne razume, kaj se dogaja, pripravljen je poskusiti nove stvari, naročiti je hotel celo knjigo, ki naj bi nama pomagala izboljšati spolno življenje, a sem mu povedala, da nočem tega.

Ljubim ga, želim ostati z njim, samo trenutno si ne želim seksa. On mora to sprejeti, veliko izbire praktično nima." Linda B

Mnenje strokovnjaka: "Spolni odnos po določenem obdobju res lahko postane obveznost. Namesto da bi nanj gledali kot na rutino, se skušajte spomniti nečesa, kar si delita s partnerjem.

Pojdita na počitnice, najemita sobo v hotelu, seksajta nekje na nevarnem mestu v novem položaju. Vse to lahko začini spolnost in prebudi libido. Če pri tem ne boste uspešni, obiščite terapevta, ki vam bo pomagal," priporoča psihologinja.

Ugotovila sem, da me privlačijo ženske

"Ko sem po dveh letih zveze povsem izgubila zanimanje za seks, sem se začela spraševati, zakaj je do tega prišlo.

Priznala sem si, da se spreminja moja spolna usmerjenost in da so me začele privlačiti ženske. Z njimi sem bila že v preteklosti, a sem bila prepričana, da je ta faza minila. Očitno ni.

Moj fant je bil, ko sem mu povedala resnico, najprej užaljen in prizadet. Sedaj imava odprto zvezo in večina, ki naju pozna, to razume." Sarah B.

Mnenje strokovnjaka: "Takšni primeri zahtevajo veliko komunikacije, iskrenosti in odprtosti. Sprva je občutek ljubosumja in prizadetosti povsem na mestu. Nekateri pari res s pomočjo odprte zveze še okrepijo tisto, kar imajo skupnega, ni pa to rešitev za vse.

Večina vendarle prisega na monogamno zvezo," je povedala Durvasulova, ki ob vpadu spolne sle priporoča pogovor z zdravnikom, ki se bo prepričal, da je s fizičnega vidika z zdravjem vse tako, kot mora biti:

"Stanja, kot so depresija, hormonske spremembe in jemanje določenih zdravil lahko vplivajo na libido. Razmislite lahko tudi o terapiji, s pomočjo katere boste spoznali, kaj se dogaja z vami.

V vsakem primeru bodite odkriti do partnerja in se z njim iskreno pogovarjajte o svojih občutkih."

Povzeto po portalu Prevention.com

Preberite še: Pet vaj za oblikovanje telesa, ki hkrati povečajo vaš libido

Morda vas zanima tudi: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)