29.1.2022 ob 6:01 | Foto: Gettyimages
Le kdo se včasih ne pocrklja rad z nekaj koščki čokolade, kakavovo tortico ali z iz aromatičnega prahu pripravljeno krepčilno pijačo.
A kakav, pridobljen iz zrn kakavovca, ki je v Evropo prišel iz Južne Amerike, ni le sestavina takšnih in drugačni pregreh, ponaša se namreč tudi z mnogimi pozitivnimi učinki na zdravje.
Petih, ki jih razkriva portal Bright Side, morda še niste poznali.
Kadar vas pestijo močni menstrualni krči, odlično rešitev predstavlja nekaj koščkov temne čokolade. Kajti en od mineralov, ki so v kakavu znatno zastopani, je magnezij, ta pomaga pri blaženju bolečih menstruacij in predmenstrualnih glavobolov.
Zato: kadar se soočate z bolečinami na področju trebuha, jajčnikov in maternice, si brez slabe vesti privoščite temno čokolado ali si iz običajnega, ne instant kakava, pripravite skodelico napitka. Pod vplivom magnezija bodo krči manj izraziti.
Če ste mislili, da kakav, oziroma iz njega izdelana čokolada, pripomore h kopičenju kilogramov, boste presenečeni. Kajti temna čokolada, katere osnova je temno rjavi prah, lahko v resnici pomaga pri nadzorovanju teže.
Vse to seveda velja za čokolado z nižjo vsebnostjo sladkorja ter z vsaj 70 odstotnim deležem kakava. Tudi takšna, jasno v zmernih količinah, kar pomeni ne več kot rebro na dan, pomaga pri nadzorovanju želje po drugih sladicah.
In ker smo pri kakavu: enak učinek ima iz pravega kakava in posnetega mleka pripravljena pijača.
Astma in razne alergije so kronična težava, ki jih izzove več dejavnikov. Prav kakav pa vsebuje dve komponenti, teobromin in teofilin, ki veljata za antiastmatični.
Hkrati sproščata dihalne poti, ščitita pred pljučnim rakom, lajšata kašelj in nižata tveganje za alergije. Obe snovi sta tudi antioksidanta in varujeta pred vnetnimi procesi dihal.
Kakav je odličen z vidika odpornosti. V njem prisotni antioksidanti pozitivno vplivajo na krvni pretok, sestavine v kakavu so dobre za črevesno floro, blažijo vpliv prostih radikalov ter s tem preprečujejo telesna vnetja in blažijo stres.
Zlasti flavonoli v kakavu spodbujajo delovanje odpornosti. Ker kakav skrbi za zdravje krvnih žil, pozitivno vpliva na krvni tlak ter niža tveganje za krvne strdke.
Kakav ne drugim varuje zdravje dlesni in niža tveganje za zobno gnilobo. Polifenoli v njem zavirajo delovanje kislin, ki sicer povzročajo poškodbe na sklenini.
Ne samo za lepe zobe, kakav je dober tudi za polt, med drugim jo po naravni poti ščiti pred vplivi sončnih žarkov, zaradi antioksidantov preprečuje prezgodnje staranje in koži zagotavlja primerno hidratacijo.
Preberite še: 13 razlogov za čokolado (eden od njih je, da blaži kašelj)
Morda vas zanima tudi: Zakaj ti med menstruacijo tako diši čokolada
oddajte komentar