Osvežilo vas bo: aktivnosti, ki jih lahko poskusite to poletje

Šport je lahko poleti tudi prijetna osvežitev. In priložnost, da preskusimo kakšno novo obliko aktivnosti.

4.7.2020 ob 5:40 | Foto: arhiv Dela | Avtor: Š. R.

Osvežilo vas bo: aktivnosti, ki jih lahko poskusite to poletje

Ko pritisne poletna vročina in je naporno že ležanje pri miru, je misel na rekreacijo in dodatne telesne napore najbolj preprosto odgnati. A vročina ni izgovor, saj je šport lahko poleti tudi prijetna osvežitev. In priložnost, da preskusimo kakšno novo obliko aktivnosti, če je le mogoče, v dobri družbi in lepi naravi. Seveda se v najhujši pripeki raje izogibajmo telesnim naporom, čas za rekreacijo si vzemimo zjutraj in zvečer, ob tem pa pimo zadostno količino vode in se morda z betonskih površin umaknemo v zeleno okolje.

Zip-line

Hojo v hrib lahko združimo še s kakšno športno popestritvijo, ki jih z novimi trendi in poletnim turizmom ponujajo predvsem smučišča. V objemu gozdov so v prijetni senci vse pogosteje skriti adrenalinski in kolesarski parki, ponavadi primerni za vso družino, tudi kakšen spust z žičnico (zip-line) ;) lahko prevetri glavo. Ste že poskusili tistega v Planici?

Zip-line v Bohinju. Foto: Voranc Vogel

Speedflying

Tisti še bolj drzni in željni vetra v laseh pa morda odidejo kar na polet z jadralnim padalom. Za polet v tandemu z inštruktorjem izkušnje niso potrebne, Slovenija pa ponuja obilo odličnih izhodišč za prelet in tudi lep izlet po zraku.

Novejša in ekstremnejša različica je »speedflying«, ki je vrsta BASE skokov in je pravzaprav bliže skokom iz letala. Padalo je manjše, bolj odzivno, hitrost je večja, več je adrenalina. Treba je le izbrati čim bolj stabilno vreme in se na nori polet podati tik po sončnem vzhodu ali tik pred zahodom.

Polet z jadralnim padalom s planine Vogar. Foto: Voranc Vogel

Soteskanje

Seveda pa v žgočem soncu najbolj prija vodna osvežitev. Če ostanemo v hribih, kjer je voda najhladnejša, je vedno dobra ideja soteskanje oz. can­yoning. Dričanje po skalnatih toboganih, kanjonih, spuščanje po vrveh čez slapove. A takšne adrenalinske avanture na naravnem poligonu se ne skrivajo kar za vsakim vogalom. Zanje se je treba najprej malo spotiti, prehoditi kakšen hrib in preplezati kakšno skalo. Zahtevnost teh podvigov je različna, a na vodenih turah se ni bati, da kakšen ne bi uspel. Seveda, če jih le dopušča narava z dovolj vode in varnimi razmerami.

Soteskanje v potoku Sušec. Foto: Marko Feist

Bellyak

Po mrzlih rekah iz visokogorja se nato na brzice lahko podamo z raftom, kajakom ali njunimi hibridi. Eden takšnih je bellyak, čoln, na katerega se uležemo s trebuhom naprej, veslamo pa z rokami in posebnimi, v vesla oblikovanimi rokavicami. Ko mrzla voda pljuska v obraz, ni bojazni, da bi še bilo vroče, zaradi neoprenskega oblačila pa tudi mrzlo ni.

V vseh mogočih eksperimentih se nekateri na (tudi malo bolj divje) reke podajajo s supom. Da, s tisto veliko desko, na kateri stojimo in mirno veslamo. Seveda je potrebnega malo več ravnotežja, a saj kakšen padec v vodo se lahko prav prileže. Le globina naj bo primerna.

Bellyak na Savinji. Foto Blaž Samec

Wakeboarding

Na vodi se bomo bolj utrudili, če se podamo na »wakeboarding«. Vejkanje je podobno smučanju na vodi, le da imamo obe nogi pritrjeni na desko in se držimo za vrv, s katero nas vlečnica vozi sem in tja. Mnogi izvajajo vratolomne trike in akrobacije, drugi uživajo v vožnji na gladini, za tretje je uspeh že štart.

Nekaj takšnih parkov je po Sloveniji že zraslo, denimo na Ptujskem morju in v Cerkljah ob Krki, in pomembno popestrilo lokalno turistično ponudbo. Prvič roke kar bolijo, a naslednjič je že bolje. Resda je vejkanje bolj priljubljeno med mladimi, a primerno je za vse željne rekreacije in poletne osvežitve. Brez padcev v vodo namreč ne gre.

Wakeboarding v Brežicah. Foto: Janoš Zore

Aqua body

Če so vsa ta aktivna doživetja v naravi preveč zahteven projekt in se lahko v lenobni vročini odvlečemo le do najbližjega bazena, nič zato. Plavanje je tako ali tako najboljša rešitev, popestri pa ga lahko še malo drugačna vadba. Skupinska vodna aerobika je dobra zabava in še koristna za celo telo, ki je v vodi lažje, hkrati pa intenzivno dela. Odlične so vaje za boljšo držo in ravnotežje, vodne aktivnosti tudi sproščajo stres in napetost. Poseben sklop vaj predstavlja tehnika aqua body: z lahkotnostjo telesa v vodi gibe izvajamo natančno, počasneje in učinkoviteje, s tem pa zagotavljamo boljše delovanje celot­nega telesa in procesov v njem.

Vodna aerobika v Simonovem zalivu. Foto: Leon Vidic

 

Kako pa hujšajo zvednice: Vse o dieti, s katero je shujšala Adele

Preberite še: To se bo zgodilo, če bo telovadba postala del tvoje jutranje rutine

Za dodatne nasvete pa: 6 preprostih nasvetov, kako bomo bolj zdravi (telovadbe ni med njimi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)